navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Dosta nepoznanica

Kada Sarajlije mogu očekivati velike koncerte, u Zetri vakcinacija najmanje do oktobra

Ljubitelji muzike u Sarajevu potajno se nadaju da će u glavnom gradu Bosne i Hercegovine barem krajem godine moći uživati u koncertima u jednoj od sarajevskih dvorana.

Objavljeno: 08.06.2021. u 08:12
get url
text

Vlada Kantona Sarajevo nedavno je donijela zaključak kojim se popuštaju epidemiološke mjere u Kantonu u skladu sa odlukom Vlade Federacije Bosne i Hercegovine, tako da se broj osoba koje se mogu okupljati u zatvorenom prostoru povećao na 50, a na otvorenom na 100. Ipak, to nije dovoljno za održavanje koncerata.

- Svaki veći kafić prima 50 ljudi. Kako da radimo ozbiljan muzički projekat? Dozvoljeno je i 100 ljudi na otvorenom i to je nedovoljno za koncert. Ne možemo ništa planirati dok to odredbe ne budu dozvoljavale. Niko nam ništa ne može garantovati, a u takvoj situaciji teško je praviti planove. Uvjerili smo se da našu vlast ne zanima muzička industrija i ne zanimaju je koncerti. U BiH kao da ne postoje pjevači, muzičari i brojna druga zanimanja koja su neophodna za održavanje i organizaciju koncerata – kaže Edo Muftić iz Sarajevodiska.

Amer Kapo, direktor KJP Centar Skenderija, ističe da imaju sve više upita za održavanje koncerata, ali da je i dalje sve pod velikim znakom pitanja.

- Zovu nas organizatori i pitaju za slobodne termine, ali sve je to još daleko. Većinom se interesuju za narednu godinu. Mi u julu u ljetnoj bašti na platou Skenderije planiramo organizirati svirke sarajevskih bendova – kaže Kapo.

I Jasmin Mehić, v. d. direktora ZOI-ja koji upravlja olimpijskom dvoranom Zetrom, kaže da je jedino sigurno da u ovoj dvorani neće biti koncerata do oktobra.

- Najmanje do oktobra trajat će proces vakcinacije i sigurno je da do tada neće biti koncerata. Svi smo svjesni situacije u kojoj se nalazimo i da se trenutno u zatvorenom prostoru može okupljati do 50 osoba. Organizatori koncerata koji su nas kontaktirali većinom su se raspitivali za termine u novembru i decembru ove godine, te za 2022. – kaže Mehić.