navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Skrbništvo

Jeste li se ikad pitali kome u slučaju razvoda pripada pas?

Španski sudac odlučio je dodijeliti zajedničko skrbništvo razvedenome paru koji je od suda zatražio da utvrdi s kim bi trebao nastaviti živjeti njihov kućni ljubimac, pas Panda.

Objavljeno: 28.10.2021. u 22:37
get url
text

Sud u Madridu smatrao je da su obje strane jednako odgovorne i da trebaju nastaviti brinuti o svome psu Pandi.

Španija trenutno priprema nacrt novog zakona po kojemu se životinje više neće smatrati "objektima", nego će zakonski biti priznate kao živa bića.

Ovaj će status olakšati sudski proces kada jedan od partnera zatraži zajedničko skrbništvo nad ljubimcem nakon razvoda.

Španski je par kao dokaz sudu priložio ugovor o usvajanju, račune usluga veterinara i fotografije na kojima su oboje snimljeni s psom.

Panda će odsad provoditi po mjesec naizmjenično kod jednog, odnosnog kod drugog skrbnika.

Sudac je procijenio da "dokazi u postupku otkrivaju prisan odnos između obaju tužioca i psa koji je vrijedan zakonskog skrbništva".

U Velikoj Britaniji psi se po zakonu smatraju neživim bićima, odnosno predmetima poput automobila, kuća ili ostalih osobnih predmeta. Slučajevi skrbništva svode se na utvrđivanje toga ko je jedini vlasnik.

U Australiji ne postoji zakon o tome kakve bi odluke trebali donositi sudovi nakon prekida ili razvoda para kada su posrijedi kućni ljubimci.

Francuzi su svoj zakon izmijenili 2014.

U skladu s njim kućni ljubimci smatraju se "živim i osjećajnim bićima", a ne "pokretnom imovinom". Novi status za francuske kućne ljubimce znači da u brakorazvodnim parnicama parovi imaju pravo boriti se za zajedničko skrbništvo.