navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Recept

Jesenska poslastica: Sezona je jabuka, napravite džem

Sezona je jabuka, a jedna od poslastica koju rado pripremamo je džem. Okus jabuke, smeđeg šećera, cimeta i muškatnog oraščića spajaju se u ovoj savršenoj jesenskoj poslastici koja će ubrzo postati vaš "musthave" za doručak.

Objavljeno: 23.09.2022. u 22:19
get url
text

Priprema ide bez dodatnog napora i gnjavaže koja traje satima da se džem sjedini, jer se ovaj postupak može obaviti za manje od jednog sata.

SASTOJCI (za jednu teglicu):

250 g oguljenih i nasjeckanih jabuka
100 g smeđeg ili bijelog šećera
Mali cimet štapić
Malo muškatnog orašćića
1 kašika narandžine kore
Pola iscijeđenog limuna

PRIPREMA:

U velikom loncu na srednje jakoj vatri skuhajte jabuku, šećer, štapić cimeta, muškatni oraščić, koricu narandže i limunov sok uz povremeno miješanje dok smjesa ne zavrije. Nakon što počne krčkati, smanjite jačinu na srednje nisku i nastavite da kuhate 20 - 30 minuta dok jabuke ne omekšaju. Ako su jabuke prevelike, možete ih malo zgnječiti da budu veličine po vašoj želji. Nakon toga vaš džem je gotov. U zagrijanoj peći deset minuta zagrijate teglicu na 50 stepeni,a zatim još vruć džem polako prebacite u teglicu i zatvorite poklopcem. Zaklopite i preokrenite teglicu na par minuta kako bi se napravio vakum. Džem se treba postepeno ohladiti i čuvati na suhom i hladnom mjestu.