Tragovi pesticida u voću uzgojenom u Evropskoj uniji povećali su se između 2011. i 2019, u razdoblju u kojemu su države članice trebale ograničiti njihovu upotrebu i zamijeniti ih drugim tvarima prirodnog porijekla, podaci su novog istraživanja nevladine organizacije PAN Europe, objavljenog danas.

Studija koja se temelji na rezultatima analize oko 97.000 uzoraka svježeg voća (breskvi, jagoda, trešanja, jabuka...), ukazuje na to da je gotovo svaki treći uzorak ili 29 posto, bio kontaminiran tragovima hemijskih pesticida, u odnosu na 18 posto u 2011. godini.

Ova mreža evropskih nevladinih organizacija, koja promiče održive alternative pesticidima, podsjeća da su od 2011. godine države članice trebale poticati korištenje zamjenskih proizvoda kako bi se maksimalno limitirala upotreba sintetskih pesticida - herbicida, fungicida i insekticida, koji se smatraju najopasnijim, a autorizacija im je strogo regulirana unutar EU-a.

Nevladina organizacija osnovana 1982. podsjeća da bi odobrenje za upotrebu pesticida trebalo biti predmet usporedne procjene sa zamjenskim proizvodima i na nacionalnom nivou.

Rezultati studije bacaju sjenu na aspiracije Brisela iz 2020, po kojima bi do 2030. trebalo prepoloviti korištenje najopasnijih pesticida.

- Ako nema snažnih mjera, ne vidimo kako bi se taj cilj mogao ispoštovati - kazala je Salomé Roynel iz PAN (Pesticide Action Network) Europe za AFP, podsjetivši da je u nadležnosti Komisije da podsjeti i "pozove na red" zemlje koje "nisu uspjele realizirati zadane ciljeve".

Predstavnici organizacije smatraju da bi trebalo apsolutno ograničiti neke autorizirane proizvode, među kojima je i tebukonazol, otrovni fungicid koji utječe na reproduktivne organe.

Njegovi tragovi pronađeni su na trešnjama proizvedenim 2019. i u Španiji.

Namijenjeni uništavanju živih organizama koji se smatraju štetnim, pesticidi vjerovatno utječu i na ljudsko zdravlje, povećavajući rizik od razvoja problema s plodnošću, a ustanovljeno je da mogu izazvati i neke bolesti, poput raka ili Parkinsonove bolesti, kažu iz PAN Europe.

U stručnome izvještaju Francuskog instituta za zdravstvo i medicinska istraživanja (Inserm) iz 2021. zaključeno je da postoji "snažna pretpostavka o povezanosti razvoja nekih vrsta karcinoma (leukemije, tumora srednjeg živčanog sistema) i izloženosti trudnica i djece pesticidima".

Studija PAN Europe ukazuje na to da je u 2019. polovina uzoraka trešanja bila kontaminirana tragovima pesticida, u odnosu na 22 posto u 2011.

Što se tiče jabuka, voća koje se najviše proizvodi na kontinentu, više od trećine ili 34 posto uzoraka u 2019. bilo je kontaminirano tragovima pesticida u odnosu na 16 posto u 2011.

Devetogodišnje istraživanje nevladine organizacije pokazalo je da je među najkontaminiranijim voćem kupina (51 posto uzoraka), breskva (45 posto), jagoda (38 posto), trešnja (35 posto) i kajsija (35 posto), piše theguardian.com.

U slučaju povrća kontaminacija je manja jer je ono manje podložno utjecaju kukaca i bolestima.

Izvor: Faktor/theguardian.com