navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Prijedlog za ručak

Iskoristite patlidžane i pripremite hrskave odreske

Razmišljate šta pripremiti za ručak. Predlažemo da pripremite odreske sa patlidžanom. Uz ove izdašne, hrskave šnicle prelivene umakom, možete poslužiti kuhane krompir ili rižu.

Objavljeno: 13.08.2022. u 08:51
get url
text

Potrebni sastojci: 3 patlidžana srednje veličine, 1 crvena paprika, 1 mladi luk, 1 svežanj peršuna, 2 česna bijelog luka, 150 g kravljeg sira, 2 jaja, 50 g prezle, so i biber, brašno za pohovanje, maslinovo ulje, ulje za prženje.
Umak: 150 g kiselog vrhnja, 150 g majoneze, 100 ml mlijeka, pola svežnja peršuna, 1/4 svežnja vlasca, 1 grančica majčine dušice, pola limuna, 1 prstohvat bijelog luka u prahu, so i biber.

Postupak pripreme:

Ogulite patlidžane i narežite ih na deblje kriške. Posolite s obje strane i pustite da odstoje oko 20 minuta kako bi se iscijedila gorčina iz njih. Isperite vodom, posušite ih papirnom salvetom i složite u tavu zajedno s paprikom. Pokapajte maslinovim uljem i pecite na 180 stepeni Celzijusa dok ne poprime zlatnu boju - oko 30 minuta.

Ohladite patlidžane i narežite ih na kockice. Ogulite i nasjeckajte papriku.

Sitno nasjeckajte luk, peršun i bijeli luk.

U posudi pomiješajte patlidžane, papriku, luk, peršun i bijeli luk. Izmrvite sir, dodajte jaja i prezle. Promiješajte, posolite i pobiberite, pa ohladite u frižideru 15 minuta.

Oblikujte odreske od mješavine i pohujte ih u brašnu. Pecite na malo ulja na srednjoj vatri u tavi za prženje, s obje strane dok ne poprime zlatnu boju.

Za umak, pomiješajte kiselo vrhnje, majonezu i mlijeko. Začinite bijelim lukom, solju i biberom. Dodajte iscijeđeni limun, sitno nasjeckani peršun, vlasac, majčinu dušicu i promiješajte.

Poslužite odreske s umakom.

Savjet: Pripremite umak unaprijed i ohladite ga u frižideru kako biste ga poslužili uz tople odreske. Temperatura pečenja odnosi se na ventilatorske rerne. Ako imate običnu rernu ili je ventilator isključen, povisite temperaturu na 200 stepeni Celzijusa.