navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
"Rasizam i seksizam"

Iračka glumica tužila "The Economist" zbog fotografije u članku o "debelim" Arapkinjama

Iračka glumica Enas Taleb (42) tužila je britanski list "The Economist", jer je koristio njenu fotografiju u tekstu o "debelim" arapskim ženama.

Objavljeno: 11.08.2022. u 21:39
get url
text

Taleb je rekla da je nedjeljnik upotrijebio njenu fotografiju, nastalu prije devet mjeseci na međunarodnom festivalu Babylon u Iraku, bez njenog pristanka i van konteksta i time narušio njenu privatnost.

Ona je također optužila novine za uređivanje slike, ističući da je već pokrenula pravni postupak protiv njih u Velikoj Britaniji zbog članka, objavljenog krajem prošlog mjeseca pod naslovom "Zašto su žene u arapskom svijetu deblje od muškaraca".

U tekstu se navodi da su siromaštvo i ograničenja nametnuta društvenim normama zbog kojih žene rjeđe izlaze iz kuće, među razlozima zbog kojih je više žena nego muškaraca gojazno.

Također u tekstu se tvrdi da arapski svijet smatra da su ženska tijela s "oblinama" privlačnija.

- Iračani često navode Enas Taleb, glumicu s velikim oblinama (na slici), kao ideal ljepote - navodi se u članku.

Taleb je rekla da pomenuti članak "vrijeđa Arapkinje uopšte, a posebno Iračanke".

Također se pitala zbog čega britanski list "zanimaju debele žene u arapskom svijetu, a ne u Evropi ili Sjedinjenim Američkim Državama“.

U razgovoru s nekoliko medija iz različitih zemalja, često je podvlačila da je na društvenim mrežama dobila mnogo uvredljivih komentara, ali je istakla i da je zdrava i zadovoljna svojim izgledom.

- Meni je to jedino što je važno - rekla je.

Taleb je među najpoznatijim iračkim glumicama, a popularna je i na društvenim mrežama, s devet miliona pratilaca na Instagramu.

"The Economist "se također suočava s kritikama na društvenim mrežama gdje se optužuje za "rasistički", "seksistički" i "sramotan" odnos prema arapskim ženama.