navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Želja za seksom

Internetski upitnik pokazao: U ovim godinama žene najviše vole voditi ljubav

Uz popularnu televizijsku seriju “Seks i grad” odrasle su brojne generacije, a uz nju se na žensku seksualnost počelo gledati na potpuno drugačiji način.

Objavljeno: 25.03.2020. u 14:12
get url
text

Žene u različitoj životnoj dobi imaju seksualni život, a želja za seksom nije vezana samo za dvadesete godine i mladost.

Istraživači iz Teksasa provjerili su koliko je seksualna želja povezana sa godinama, piše Your Tango.

Biološki sat i njegovo glasno otkucavanje veoma utječe na želju za seksom.

U tridesetima žene često mogu čuti taj sat. Upravo on tjera žene da "iskoriste preostale godine za rađanje" i tako im se u određenom životnom periodu povećava libido.

U istraživanju objavljenom u časopisu "Personality and Individual Differences" učestvovalo je 827 žena koje su bile podijeljene u tri grupe: visoka plodnost u dobi od 18 do 26 godina, niska plodnost u dobi od 27 do 45 godina i menopauza od 46-te, pa nadalje.

Na temelju odgovora sudionica u internetskom upitniku, istraživači su otkrili da žene u dobi od 27 do 45 godina (one u kategoriji niske plodnosti) posjeduju "pojačani seksualni nagon kao odgovor na smanjivanje plodnosti", te da imaju "česte seksualne maštarije, aktivan seksualni život i spremnost na povremeni seks".

- Naša otkrića sugeriraju da žene ne moraju nužno “poludjeti za bebom” kako bi doživjele seksualni vrhunac. Naši rezultati pokazuju da nema ništa posebno u tridesetima, ali da se ta ponašanja očituju kod svih žena koje doživljavaju pad plodnosti. Možda je teže začeti nakon 35. godine života, ali istraživanje pokazuje da će žene biti motivirane do menopauze - objasnila je naučnica Judith Easton.