Poznato je da tjelesna aktivnost ima pozitivan utjecaj na naše fizičko zdravlje, ali čini se da može utjecati i na naš mozak.

U studiji čiji su rezultati objavljeni u magazinu Journal of Epidemiology & Community Health, i gdje se pratilo oko 4.500 odraslih osoba u Engleskoj tokom cijelog dana u trajanju od sedam dana, naučnici su analizirali koliko će tjelesna aktivnost utjecati na kratkoročnu memoriju, rješavanje problema ili mogućnosti procesuiranja stvari, piše msn.com.

Otkriveno je kako će aktivnosti umjerene snage, ali i one intenzivne, pa čak i ako ih izvodite manje od 10 minuta, utjecati na bolje rezultate na testovima kognitivnih sposobnosti.

Zaključili su kako osobe koje izvode ove vježbe imaju bolju radnu memoriju.

Veliki utjecaj primijećen je i kod planiranja i organiziranja. No osobe koje su većinu vremena provodile u krevetu ili sjedeći, te su se jako malo kretale, mogu računati na jedan do dva posto slabije rezultate.

Kako se studija bavila već provedenim analizama, nisu im bili poznati svi podaci sudionika o njihovom zdravlju ili kognitivnim sposobnostima.

Zaključak bi jednostavno mogao biti da osobe koje se više kreću imaju bolje kognitivne sposobnosti, naveo je autor studije John Mitchell, s Instituta za Sport, vježbanje i zdravlje u Londonu.

Dodao je kako bi istraživanje moglo ukazivati da samo minimalne promjene u svakodnevici mogu utjecati na naše pamćenje.

Iz Centra za kontrolu i prevenciju bolesti savjetuju da pokušate izvoditi više od jedne navedene vježbe za bolji rad mozga, a one uključuju: ples, čučnjeve ili hod na mjestu dok gledate omiljenu seriju, ali i uključivanje hodanja u rutinu i hodanje stepenicama.

Prošećite psa, a ako nemate svog, uzmite komšijin jer istraživanja pokazuju da osobe koje imaju psa u danu hodaju i do 22 minute više od prosjeka.

Ipak, zadnje studije otkrivaju kako intenzivnije aktivnosti ustvari jesu najbolji način zaštite zdravlja mozga. Iako nisu naveli o kojim se tačno aktivnostima radi, one mogu uključivati: HIIT trening, trčanje, plivanje, bicikliranje, plesanje.

Dodatni savjet stručnjaka je da sjedenje zamijenite kratkim "treninzima", što može značiti da ćete se samo popeti stepenicama ili nekoliko minuta posvetiti čučnjevima.

Izvor: Faktor/msn.com