navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Sportski komentator

Igor Kristić: Na SP u Kataru ću navijati za Englesku, najveći lapsus mi je onaj u Danskoj

U narednim sedmicama fudbal će biti glavna tema širom svijeta. Ljubitelji najvažnije sporedne stvari na svijetu s nestrpljenjem čekaju nedjelju i početak Mundijala u Kataru.

Objavljeno: 20.11.2022. u 13:22
get url
text

Utakmice najboljih reprezentacija na svijetu gledaoci u našoj zemlji moći će pratiti u programu BHRT-a. Jedan od komentatora koji će prenositi utakmice je Igor Kristić.

Ovaj sportski komentator BHT1, čiji prepoznatljivi glas je već godinama prisutan u mnogim domovima u našoj zemlji, govorio je o predstojećem velikom takmičenju, za koju reprezentaciju navija u Kataru, te koji je najveći lapsus imao tokom prijenosa...

Ljubitelji fudbala došli su na svoje i moći će uživati u SP u Kataru. Kako ste se za narednih mjesec dana pripremali za prijenose utakmica najboljih ekipa na svijetu?

- Nema tu nekih posebnih priprema. Jednostavno, cijele godine, tj. čitav život, pratiš utakmice u svim takmičenjima kontinuirano, slijediš trag svih informacija vezanih za Mundijal i pomalo istražuješ. Jedino što prođem detaljnije pred svako prvenstvo su liste igrača reprezentacija, tačnije imena i prezimena onih egzotičnijih, radi lakšeg i tačnijeg izgovora tokom prijenosa.

VEZANI TEKST - U susret Mundijalu u Kataru: Koji su termini utakmica, ko će na BHT1 biti komentatori i specijalni gosti...

Utakmice ćete komentarisati zajedno sa Velidom Spahom, Zoranom Šukom i Anelom Džankovićem. Sa kojim od ovih kolega najviše volite sarađivati?

- Sportski program BHT1 je jak i dobro organizovan tim iskusnih profesionalaca, tako da se pojedinci nikako ili rijetko, zavisno od poslovnog uspjeha ili "bisera", ističu. Kada bi mi nastupili u Kataru, glavni adut bi nam bio timski duh.

Za koju reprezentaciju ćete navijati na SP u Kataru?

- Iako profesionalni kodeks to ne dozvoljava sportskom komentatoru, kao i svaki drugi zaljubljenik u "najvažniju sporednu stvar" od djetinjstva imam svoju omiljenu reprezentaciju. To će i ovaj put biti Engleska, mada smatram da teško može ponoviti domet iz 2018. godine.

Ko je Vaš favorit za svjetskog prvaka?

- Ovo je, mislim, jedno od rijetkih Svjetskih prvenstava gdje sedam-osam selekcija cilja na sami vrh. No, ako već "moja" Engleska ne može do kraja, onda bih volio da Argentina osvoji naslov, prije svega zbog Lea Messia da dohvati nogometnu besmrtnost.

Ko je po Vašem mišljenju trenutno najbolji fudbaler na svijetu?

- Prethodna rečenica možda otkriva ko je najbolji, iako Messi nije na nivou koji mu je donio možda i GOAT titulu. Trenutno, to je možda Mbappe, kao i Haaland, mada njega nećemo gledati u Kataru.

U komentatorskoj karijeri prenosili ste najveća sportska takmičenja. Koji sport Vam je najteže prenositi?

- Definitivno atletiku, posebno mitinge Zlatne, odnosno sada Dijamantske lige, jer se sve brzo dešava uz mali milion informacija, statistika i brojeva.

Šta bi Igor Kristić bio da nije komentator?

- Sportski novinar u nekom printanom mediju, što mi je bila vodilja još iz dječačkih dana.

Sportskim komentatorima često prigovaraju zbog lapsusa. Koji je Vaš najveći lapsus u karijeri?

- To je tačno, jer se lapsusi pamte mnogo više nego dobro obavljen posao ili neka rečenica koja pogađa u srž tematike. Takvi smo kao društvo u svakom aspektu života. Moj najveći je onaj iz Kopenhagena, sa utakmice Danska - BiH, kada sam igrom riječi malo preformulisao latinsku izreku "Timeo Danaos et dona ferentes" koja nije baš shvaćena i onda je "gaf" ispao vrhunski.

Najdraža utakmica koju ste prenosili?

- Upravo je ta protiv Danske 2003. godine jedna od mojih najdražih, jer smo jednu jaku reprezentaciju na njenom terenu pobijedili 2:0 sa sastavom koji je selektor Blaž Slišković jedva složio. Čak je u šali razmišljao da i sebe prijavi u zapisnik. Naravno, tu su i utakmice naše reprezentacije na debitantskom Mundijalu u Brazilu, od kojih je i ona protiv Irana, gdje smo upisali prvu historijsku pobjedu na najvećoj smotri.