navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Povrtni meni

Ideja za današnji iftar: Čorba, paprike, salata i rahvanija

Važno je da se u organizam nakon cjelodnevnog posta unosi dovoljno tečnosti i vlakana, stoga iftarite vodom i hurmama. A za iftar pripremite jela sa dosta povrća. 

Objavljeno: 16.05.2020. u 10:10
get url
text

Donosimo vam prijedlog za današnji iftarski meni.

Predlažemo da napravit čorbu sa mrkvom i lećom.

Za ovu čorbu potrebno vam je: Kašika maslaca, kašika maslinovog ulja, glavica luka, jedna prasa, čehno bijelog luka, dvije kašike sosa od paradajza, tri mrkve, 250 grama crvene leće, Litar i po temeljca za supu, so i biber.

U tavi rastopite maslac sa uljem, dodajte luk i praso, te propržite.

Dodajte bijeli luk i paradajz sos. Kuhajte i dodadijte naribanu mrkvu, leću i temeljac. Kuhajte dok ne prokuha sa poklopljenom posudom, a nakon toga kuhajte još dvadesetak minuta često miješajući. Blenderom usitnite kada se supa malo prohladi. Servirajte sa kašikicom vrhnja ili sa limunom.

Za glavno jelo poslužite paprike punjene krompirom. Za ovaj recept potrebno vam je šest paprika, glavica luka, pet većih krompira, so, biber, vegeta i malo ulja, te jedna kašika kukuruznog brašna i jedno jaje.

Krompir i luk isjeckajte na kockice, dodajte ulje, kukuruzno brašno i jaje. Izmiješajte i punite paprike. Ako vam ostane krompira rasporedite ga po plehu oko punjenih paprika. Pecite u rerni u poklopljenoj posudi. Pred kraj skinite poklopac da se zapeku. Gotove paprike zalijte vrhnjem za kuhanje i vratite u rernu još nekoliko minuta.

Napravite i salatu sa feta sirom i povrćem. Za ovu salatu potrebno vam je: dva paradajza, dvije krastavice manje, zelena paprika, glavica luka, masline, maslinovo ulje, sok pola limuna, feta sir, svježi listići origana, biber i so.

Maslinovo ulje, limunov sok, so, origano i biber stavite u zdjelu i miješajte dk se smjesa na izjednači.

Povrće izrežitem stavite u veću zdjrlu i pomiješajte sa sirom. Preliti dressingom od maslinovog ulja i ukrasite listićima origana.

Za desert napravite rahvaniju sa grizom.

Za ovu poslasticu potrebna su vam četiri jajeta, osam kašika griza, osam kašika šećera, a za agdu pola kilograma šećera, čaša vode i jedan limun.

Odvojite žumanca od bjelanaca pa žumanca umutite sa šećerom dok ne postane pjenasto. Dodajte čvrsto umućena bjelanca i opet mutite. Polahko dodajite griz.

Masu izlijte u pomašćenu i zagrijanu tepsiju. Pecite pet minuta u vreloj rerni, a kasnije temperaturu smanjite i pecite još dvadeset minuta.

Kada je pečena, rahvaniju izrežite na kocke i kada se malo ohladi zalijte toplom agdom.