Vještačke trepavice, nadogradnja kose, preplanuli ten postignut u solariju, nekim ženama nisu omiljeni načini za postizanje lijepog izgleda i imaju lošu reputaciju.  

Vještačke trepavice, međutim, kao dodatak make upu možda jesu vještačke u smislu materijala i načina izrade, ali ne moraju nužno davati vještački izgled. Najbolji make up umjetnici u posljednje vrijeme se ozbiljno zalažu za povratak prirodnosti, što se ne odnosi samo na količinu i način primjene šminke, već i na detalje kao što su upravo vještačke trepavice.

Možda niste znali, ali i mnoge poznate ličnosti, kao što su Gemma Chan, Rosie Huntington-Whiteley i Gigi Hadid, uvijek nose vještačke trepavice, što se prema njihovom izgledu ne bi primijetilo.

Tajna je u tome da odaberete adekvatne vještačke trepavice, koje treba da odgovaraju vašem obliku oka, vašem licu, pa i stilu šminkanja. Stoga je dobro iskoristiti mogućnost virtuelnog isprobavanja trepavica, a nakon ovog "testa", u prodavnici ćete lako pronaći najpribližniji model trepavica za koji ste ocijenili da vam najbolje pristaje.

Ukoliko imate krupne, okrugle oči, isprobajte "mačkaste" trepavice, a ako imate sitne oči sa spuštenim kapcima, izbjegavajte duge trepavice i birajte one kraće, prirodnije, koje će vizuelno otvoriti oči.

Prije nego što stavite vještačke trepavice, obavezno uvijte svoje prirodne, što će olakšati proces apliciranja. Najjednostavniji način da ih aplicirate jeste da gledate nadolje, te stavite ogledalo na sto i pratite ove korake.

Najprije pažljivo izvadite trepavice iz pakovanja. Izmjerite dužinu trepavica u odnosu na dužinu kapka i po potrebi skratite višak. Što su vještačke trepavice uvijenije, bit će vam lakše da ih stavite. Zato, obmotajte trepavice oko prsta na nekoliko sekundi. Štapićem za uši nanesite izuzetno malo lijepka na same trepavice i sačekajte nekoliko sekundi da se osuši. Najveća greška u ovom koraku je ta da stavljate previše lijepka ili da ne čekate da se on osuši. Što je lijepak suvlji, to će se trepavice lakše zalijepiti, koliko god zvučalo nelogično. Gledajući nadole, zalijepite trepavice na gornju liniju trepavica, a ako niste sigurni da ste dovoljno precizni, upotrijebite pincetu.

Izvor: Faktor