Kada iznenada nastupi sunčano vrijeme nakon mračne zime, i ljudi i sobne biljke mogu dobiti opekline od sunca, piše dpa.   

Sobne biljke će teško podnositi sunčevu svjetlost koja ih obasjava kroz prozor nakon duge zime bez intenzivnog sunčevog svjetla jer su postale osjetljivije na snažno UV zračenje.

Osjetljive sobne biljke možete probati premjestiti na tamnije mjesto na neko vrijeme ili navucite zavjese kako bi ih zaštitili od svog tog svjetla koje dopire kroz prozor, preporučuje Njemačko udruženje poljoprivredne industrije (IVA). 

Sobne biljke koje vole prirodno svjetlo, ali ne direktnu sunčevu svjetlost posebno su osjetljive na opekotine, uključujući biljke koje imaju velike mekane listove.

Sklonite ih s direktne sunčeve svjetlosti prvih sunčanih proljetnih dana, ali ne brinite, to ne znači da će stalno morati biti u sjeni.

Postepeno ih izlažite sve duže suncu kako bi se postupno priviknule.

- Za nekoliko sedmica, naviknut će se na novo godišnje doba u tolikoj mjeri da ćete ih moći vratiti na njihovo originalno mjesto - ističe IVA.

I ne morate se brinuti ako orhideje ili difenbahija na proljeće ostanu bez nekoliko listova.

- Te biljke će također biti osjetljivije na svjetlost nakon zime, ali trebale bi imati manje problema u prilagodbi sve jačem sunčevom svjetlu. Slobodno ih ostavite na njihovu originalnom mjestu čak i ako ostanu bez nekoliko listova - preporučuje IVA-i.

Izvor: Faktor