navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Umjesto na siromašnu djecu

Humanitarna organizacija Naomi Campbell pod istragom: Na revije i PR potrošili 1.606.000 funti

Modno-humanitarna organizacija poznate manekenke Naomi Campbell pod istragom je, a pokrenulo ju je tijelo za nadzor humanitarnih organizacija zbog bojazni da je došlo do niza kršenja propisa koji se tiču upravljanja organizacijom i njenim finansijama.

Objavljeno: 26.11.2021. u 16:05
get url
text

Kako prenosi The Guardian, Campbell je 2005. pokrenula organizaciju "Fashion for Relief" kako bi pomogla djeci diljem svijeta koja žive u siromaštvu, a koja je tokom godina prikupila milione dolara organizirajući raskošne modne revije.

Komisija za nadzor humanitarnih organizacija sada ispituje jesu li Campbell i njeni saradnici "izvršili svoje zakonske obaveze i odgovornosti" te će analizirati neke izvršene uplate.

Također, izvršit će se nadzor nad trošenjem sredstava od strane uprave organizacije i njenih povjerenika, a analizirat će se i neke njihove odluke s obzirom da se sumnjiče za loše upravljanje i nepodnošenje redovnih godišnjih finansijskih izvještaja.

Campbell je imenovana jednom od tri povjerenice organizacije Fashion for Relief, zajedno sa Biankom Hellmich i Veronicom Sylviom Wing Wai Au Chou.

Sve tri obavljaju dužnost povjerenica organizacije od 2015. godine.

"Fashion for Relief" godinama organizira raskošna modna događanja kako bi prikupili novac za svoje partnerske humanitarne organizacije. 2019. godine sarađivali su s gradonačelnikom Londona Sadiqom Khanom kako bi djeci i mladima slabijeg imovinskog stanja osigurali obrazovanje.

Za tu je priliku u British Museumu u septembru iste godine organizirana velika modna revija, gala večera i aukcija.

Među slavnim osobama koje su prisustvovale bili su Naomi Campbell, Naomie Harris, Pierce Brosnan, Skepta i Alexa Chung.

Na službenoj web stranici organizacije nije istaknuto koliko je tada novca prikupljeno, iako su objavljeni isječci iz modnih časopisa poput Voguea i Ellea u kojima se kaže kako "Naomi Campbell spašava svijet reviju po reviju".

Humanitarna organizacije tek mora objaviti svoje finansijske izvještaje za 2020. godinu, što je zakašnjenje od čak 178 dana, prema online registru Vijeća humanitarnih organizacija.

Prema posljednjim prijavljenim podacima, "Fashion for Relief" je do jula 2019. prikupio 1.722.000 funti, uglavnom preko sponzorstava.

Podaci također pokazuju da je od prikupljenog novca čak 1.606.000 funti otišlo na organiziranje modno-humanitarnih događaja, odnose s javnošću i slične usluge, a tek je 5.515 funti zaista potrošeno u humanitarne svrhe.

Podaci iz 2019. također otkrivaju i neuobičajeno visoke troškove povjerenica.

Hellmich je tako za svoje usluge savjetovanja primila 77.000 funti, a za putne troškove 15.942 funti.

Godinu ranije, organizacija je na isplate povjerenicama potrošila 107.000 funti te na putne troškove 23.000 funti.