navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Život glumca

Htio postati svećenik, danas je je član kontroverzne sekte zbog koje su mu propali brakovi

Tom Cruise holivudsku karijeru počeo je kao 19-godišnjak.

Objavljeno: 27.07.2020. u 10:04
get url
text

- Poštujem uvjerenja drugih ljudi, a ono u šta ja vjerujem u svom životu je da uvijek moram pronaći način da budem bolji, bilo da budem bolji čovjek, bolji otac ili da jednostavno pronađem način da radim na sebi. Svaka osoba treba sama za sebe odlučiti i odabrati šta je istina i šta je dobro za nju. Sretan sam zbog života kojim živim. Putujem po cijelom svijetu, stječem nevjerovatno iskustvo i to je nešto što uvijek tražim, bilo da je riječ o Kanadi, Francuskoj, Indiji ili Rusiji. Nevažno je koje su ljudi boje kože i u šta vjeruju, sličnost u nečemu uvijek postoji – kaže jedan od najtraženijih glumaca današnjice.

Thomas Mapother Cruise IV, kako mu je pravo ime, rođen je 3. jula 1962. godine u Syracuseu. 

Imao je 12 godina kada je njegova majka Mary Lee odlučila ostaviti njihovog oca alkoholičara i sa četvero djece, Tomom i kćerkama Marian, Lee Anne i Cass, vratiti se u Ameriku.

Prva asocijacija na djetinjstvo bilo mu je siromaštvo u kojem je odrastao, kao i katolička vjera, dok o svom ocu, zbog svega što im je napravio, nikada nije imao lijepe riječi.

Oca prozvao zlostavljačem i kukavicom

Prozvao ga je zlostavljačem i kukavicom koji je tukao svoju djecu.

- Moj otac je bio osoba koja bi vas jednostavno pretukla ako mu nešto ne bi išlo onako kako je planirao. Bila je to najbolja pouka života - prvo bi nam pružio taj osjećaj sigurnosti, a onda – bang. Znao sam da s njim nešto nije uredu, da mu ne smijem vjerovati i da moram biti jako oprezan s njim – izjavio je.

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 

#tomcruise#mimirogers #thecolorofmoney #LA#premiere#1986 . #톰크루즈 #미미로저스 #컬러오브머니 #시사회#로스앤젤레스 #프리미어

A post shared by Tom Cruise Fan (@tom_cruise_fan_k) on

Cruise je tako dio života proveo u Kanadi, u kojoj je njegov otac Thomas Cruise Mapother III dobio posao konsultanta u kanadskoj vojsci, pa se cijela porodica 1971. preselila u Otawu.

Tamo je otkrio i svoju prvu ljubav - hrvanje. Mnogi kažu, da nije doživio povredu koljena, možda i ne bi postao holivudska zvijezda, već profesionalni hrvač.

Kako god to neko protumačio, za Cruisea je to bila prijelomna tačka života nakon koje se odlučio na zaokret u karijeri i nije pogriješio.

Tokom školovanja u Kanadi počeo je ići u dramsku grupu, a onda je sa šestericom drugih dječaka pozvan da glumi u improviziranoj predstavi kojom su se predstavili na dramskom festivalu, na kojem je ostavio odličan dojam.

Taman kada je krenuo u šesti razred, njegova majka odlučila se na razvod, a 1978. drugi put se udala za Jacka Southa.

Cruiseov otac preminuo je od raka 1984. Kratko je trajao i njegov boravak u franjevačkoj crkvi u Cincinnatiju, kada je htio postati svećenik jer je gluma ipak na kraju pobijedila.

Za 14 godina promijenio je čak 15 škola, a kada je navršio 18, uz blagoslov majke i očuha preselio se u New York kako bi postao glumac.

Isprva je, kako bi se prehranio, radio kao čistač i portir, a potom se preselio u Los Angeles nadajući se nekoj ulozi u televizijskoj seriji. Potpisao je ugovor sa CAA-om i počeo s prvim ulogama u filmovima.
Prvo pojavljivanje imao je 1981. u filmu "Vječna ljubav", u kojem je imao manju ulogu, da bi uskoro nakon toga dobio ulogu u "Pobuni".

Potom je stigla ponuda da sa odabranom ekipom snimi film "Autsajderi" Francisa Forda Coppole, a onda je stigla 1986. i uloga u "Top Gunu" koja ga je gotovo preko noći lansirala među zvijezde.

Nakon toga nije bilo reditelja koji nije poželio raditi s njim, a uloge su se nizale – "Legenda", "Boja novca", "Koktel", "Kišni čovjek", a potom i "Rođen 4. jula", za koji je nagrađen i Zlatnim globusom za najboljeg glumca, ali i dobio prvu nominaciju za Oscara.

Filmove "Dani groma" i "Daleki horizonti" snimio je sa budućom suprugom Nicole Kidman, ali i "Intervju sa vampirom".

Upravo je uz "Intervju s vampirom" povezana i jedna zanimljivost.

Naime, autorica istoimene knjige Anne Rice kritizirala je izbor Toma Cruisea za ulogu, smatrajući da je Julian Sands bolji odabir, no nakon što je pogledala film, platila je gotovo 8.000 dolara za oglas u Daily Varietyju u kojem je nahvalila njegovu glumu i izvinila se što je ikada posumnjala u njega.

Ipak, više od njegovih filmskih uloga, kojih je bezbroj, javnost je više zanimao njegov privatni život, kao i scijentologija.

Osim što su ga uvijek privlačile visoke ljepotice, što zapravo i nije teško jer je on visok tek 170 centimetara, početkom 80-ih privlačile su ga i starije žene.

Tada je bio u vezi sa tri godine starijom Rebeccom De Mornay, devet godina starijom Patti Scialfom, koja je postala supruga Brucea Springsteena, ali i 16 godina starijom Cher.

No, 9. maja 1987. odlučio se i na prvi brak s glumicom Mimi Rogers.

Iako su papire za razvod potpisali već u februara 1990. godine, zahvalan joj je zato što ga je upravo ona uvela u svijet scijentologije.

Snimajući "Dane groma" upoznao je i svoju drugu suprugu, također glumicu Nicole Kidman.

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 

The best couple - _ - #tomcruiseforever #tomcruise #tomcruisefan #tomcruisenicolekidman #tomcruise90s #fan #fanpage

A post shared by