navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Omalovažavaju opasnost

Hrvatska ljekarska komora traži Laucovo razrješenje, pod lupom još neki ljekari zbog "antivakserskih istupa"

Hrvatska ljekarska komora zatražila je od predsjednika Vlade Republike Hrvatske Andreja Plenkovića, da razriješi prof.dr.sc. Gordana Lauca, molekularnog biologa, s mjesta člana Znanstvenog savjeta Vlade Republike Hrvatske, prenose mediji u Hrvatskoj.

Objavljeno: 24.09.2021. u 21:22
get url
text

Kako navode, tokom pandemije, kada javnost s velikom pažnjom prati istupe i preporuke stručnjaka, naučnika i političara, "prof. Lauc u javnim istupima uporno iznosi tvrdnje koje omalovažavaju opasnost od bolesti COVID-19 te dovode u pitanje potrebu visoke razine cijepljenosti stanovništva".

Dodaju da "nestručno javno tumačenje problema iz usko medicinskog područja što prof. Lauc sistemski čini, pri tome ne poštujući naučno dokazane činjenice, u javnom prostoru proizvodi zbrku, nejasnoće i zbunjuje građane".

- Njegovi istupi često su destruktivni po interes javnog zdravstva u Hrvatskoj i štete ostvarenju zajedničkog cilja – savladavanju pandemije - navode iz Komore.

Smatraju da "iznošenje naučno neutemeljenih stavova o cijepljenju kao trenutno najvažnijem oružju u borbi s pandemijom, dvojbene izjave te kontradiktorne preporuke građanima uveliko otežavaju postizanje visoke razine cijepljenosti".

- Kada tako postupa član Znanstvenog savjeta Vlade Republike Hrvatske, onda to postaje institucionalni problem. Prof. Lauc, koji nije ljekar, u svojim istupima dijeli konkretne zdravstvene savjete građanima kao npr. o poželjnosti zaražavanja, što se može tumačiti kao ulazak u područje nadriliječništva, a na šta Komoru višekratno upozoravaju njeni članovi - poručili su iz Hrvatske ljekarske komore.

Stoga je Hrvatska ljekarska komora u julu dopisom zatražila od predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića da prof. Lauca razriješi dužnosti člana Znanstvenog savjeta Vlade RH.

- Takvim bi činom Vlada jasno pokazala, ne samo ograđivanje, nego i osudu navedenog djelovanja, a prof. Lauc u javnom istupanju više ne bi imao legitimitet člana Znanstvenog savjeta Vlade Republike Hrvatske. Komora nije dobila odgovor od Predsjednika Vlade RH na svoj dopis, a prof. Lauc je, nažalost, još uvijek član Znanstvenog savjeta Vlade Republike Hrvatske i nastavlja sa svojim štetnim javnim istupima.

U zadnjih je godinu dana objavljeno više stotina naučnih istraživanja o cjepivima protiv COVID-19, koja su dokazala djelotvornost cjepiva. Nauka je usaglašenog stava da cjepiva protiv COVID-19 dokazano značajno smanjuju rizik za teške oblike bolesti kao i za liječenje na respiratoru ili za smrt. Naučno je nedvojbeno utvrđeno da njihova primjena donosi neuporedivo veću dobrobit od eventualnih rizika rijetkih nuspojava.

Također, Komora se jasno ograđuje od nenaučnih stavova pojedinih ljekara u javnosti. Javni istupi tih pojedinaca koji se ne temelje na dokazanim znanstvenim činjenicama su netačni i štetni za interes javnog zdravlja. Oni svojim neodgovornim i nestručnim te neistinitim izjavama i tumačenjima jačaju antivaksersku retoriku i kod dijela građana potiču postojeće strahove i nedoumice vezano uz cijepljenje. Njihovi istupi ruše povjerenje građana u medicinu, ljekare i nauku općenito, a Komora ima dužnost na to ukazati - navode u saopćenju.

Naime, Komisija HLJK-a za javnozdravstvenu djelatnost podnijela je Časnom sudu HLJK-a zahtjev za pokretanje disciplinskog postupka protiv ljekarke Lidije Gajski zbog povrede ugleda ljekarske profesije i kršenja odredbi Kodeksa medicinske etike i deontologije, a od liječnika Damira Biloglava i Alme Demirović zatražili su očitovanje o njihovim antivakserskim istupima.

Kao razlog za pokretanje postupka navodi se da dr. Gajski "učestalo u javnosti iznosi neistinite izjave o cijepljenju i negira naučno dokazane činjenice što nanosi značajnu štetu interesima javnog zdravlja i borbi protiv pandemije".

Nije samo dr. Gajski pod lupom HLJK-a već su nadležna tijela Komore i od zadarskog ljekara Damira Biloglava koji je učestvovaoo nedavno u antivakserskom skupu te ljekarke Alme Demirović zatražila očitovanja o njihovim istupima kako bi se eventualno i protiv njih pokrenuo disciplinski postupak.

Ljekarska komora će, kao i do sada, djelovati u skladu sa svojim ovlastima prema takvim pojedincima i poduzimati mjere koje joj, u skladu sa zakonskim propisima i internim propisima, stoje na raspolaganju, zaključuje se u saopćenju.