navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Životna priča

Hasiba Duraković, vlasnica Beroline i prva taksistkinja u Sarajevu: U svom "mercedesu" vozila sam i Kirka Douglasa i Eltona Johna

U porodici Hasibe Duraković, među prijateljima poznatije kao Zumra, ugostiteljstvo je ukorijenjeno generacijama.

Objavljeno: 13.03.2021. u 20:46
get url
text

Ova vremešna gospođa je sestra legendarnog sarajevskog ugostitelja Mehe Poturkovića, njen brat Fehim također je bio poznat ugostitelj, a ona je vlasnica poznatog restorana Berolina u Hadžićima. Kako kaže, ona je i pionirka ugostiteljstva u porodici.

U Sarajevu je, ipak, najpoznatija i ostat će upamćena kao prva žena taksista na ulicama glavnog grada, u čijem "mercedesu" su se svojevremeno vozile mnoge poznate ličnosti, pa i legendarni holivudski glumac Kirk Douglas. Sada, u penzionerskim danima živi na relaciji Sarajevo - Tuzla i još uvijek vozi svog mercedesa. 

Živopisna i nasmijana sedamdesetpetogodišnjakinja u razgovoru za Faktor prisjetila se kako je počela da taksira u glavnom gradu BiH, te kako je vozila poznate za vrijeme i nakon Olimpijade. 

- Od 1969. do 1980. godine sam živjela u Berlinu, a nakon toga sam došla u Hadžiće, gdje sam otvorila lokal koji se zove Berolina. Pošto sam uvezla mercedes, pomislila sam da ne bi bilo loše da se prijavim na taksi, što mi je bila i želja. Počela sam taksirati negdje 1982. godine. Ja i još tri ili četiri čovjeka smo tada imali mercedesa na taksiju, a to su sve pretežno bili ljudi koji su radili vani. Moj štand je bio na Ilidži, a izabrala sam ga jer mi nije bio daleko od Hadžića.

Tokom Olimpijade u Sarajevu, s obzirom da sam imala dobro auto, odmah sam dobila stanicu za javljanje. Dobila sam ponudu da vozim Kirka Douglasa koji je bio smješten na Stojčevcu, a vozila sam njega i njegove prijatelje koji su također bili smješteni u vilama na Ilidži od prvog do posljednjeg dana njihovog boravka u Sarajevu. Bila sam i kada su mu naplatili veliki ceh, a taj skandal je odmah sutradan izašao u novinama. Bio je ljubazan prema meni kao najrođeniji, a supruga mu je bila divna. Ona je Njemica, pa smo pričali na njemačkom. Bili su jako dragi, ja sam njih zavoljela, a i oni mene - kaže Hasiba Duraković.

Duraković: Počela sam taksirati negdje 1982. godine

Svjedočila je Hasiba i koncertu Eltona Johna u sarajevskoj dvorani Zetra, 17. aprila 1984. godine, koji je bio jedan od najvećih koncertnih dešavanja u historiji Bosne i Hercegovine. U Sarajevu je tada započela Eltonova svjetska turneja "Breaking Hearts", a Zumra je imala čast da vozi i ovog danas velikog muzičara.

- Mene je organizator pozvao da ga vozim od Holiday Inna do Zetre i nazad, te u povratku na aerodrom. Tada sam dobila dosta ulaznica za koncert koje sam podijelila raji i familiji. Tada nisam razmišljala da se slikam za uspomenu sa ovim velikanima, ne znam, nije me interesovala. Sada mi je žao zbog toga - govori Duraković.

Zumra je i vlasnica restorana "Berolina"

Berolina je jedan od kultnih restorana u kojem su se nekada održavali derneci za pamćenje, a gdje je svraćala sarajevska i elita iz cijele bivše države. Vrata svojim posjetiocima je zatvorila još prije situacije sa pandemijom koronavirusa, a njena vlasnica nam je pojasnila i zašto.

- Da vam pravo kažem, imali smo jednu situaciju, a i godine su se nabrale, tako da smo zatvorili Berolinu. Imamo stan u Tuzli gdje budemo zimi, a ljeti budemo u Berolini. Imamo ljude koji je paze. U nju su nekada dolazila velika pjevačka imena, od Šabana Šaulića pa nadalje, ali i nogometaši Želje, Sarajeva..., sva sarajevska elita. U njoj su bile nezaboravne zabave, a nije bilo čovjeka koji bi došao u Sarajevo a da ne dođe u Berolinu. Ja sam prva u porodici počela da se bavim ugostiteljstvom, a moj brat Meho je držao restoran "Uranak".

Kada sam završila školu radila sam u hotel Istri, tu sam imala praksu. Nakon određenog vremena sam otišla da živim u Dubrovnik, gdje sam tri godine radila u našem odmaralištu u Srebrenom, sve do 1969. godine. Moj brat Meho je bio u Njemačkoj, pa sam i ja otišla u Berlin. U BiH sam se vratila 1980., a kada sam završila sa taksiranjem prešla sam da radim u radnju sa bratom Fehimom. On je onda kupio lokal u Neumu i otišao dole da radi, a ja sam ostala - nastavlja nam priču Zumra.

Bračni par Duraković: Upoznali su se u Berlinu 1994. godine

U međuvremenu je izbio rat i ponovo se vratila u Berlin, gdje je boravila sa kćerkom Indirom. Tu je upoznala sadašnjeg muža. 

- Tada sam našla svoju pravu sreću. Supruga Dževada Durakovića sam upoznala u Berlinu 1994. godine i, evo, u braku smo i sretno živimo. Iz ovog drugog braka nemam djece, a iz prvog imam samo kćerku Indiru. Ona i dalje živi u Berlinu, gdje je sretno udata i ima dvoje djece. Nakon rata, iz Berlina sam se vratila u Sarajevo 1997. godine kako bi ponovo obnovila restoran Berolinu.

Ne bih se treći put vraćala tamo, ostajem u Bosni. Odem, naravno, u posjetu djeci, ali sada mi ne pada napamet zbog ove korone. Uvijek sam išla i vraćala se u Bosnu i nemam namjeru više igdje da idem. Bosna je moja prva, a Njemačka druga domovina. Tamo sam provela najljepše godine života, prvi put sam otišla kad sam imala 24 godine. Kada sam pravila kuću vratila sam se 1980., kad je iza rata sve bilo raznešeno i devastirano vratila sam se opet 1997. i sve obnovila.

U to vrijeme je bilo puno stranaca, čini mi se da nije bilo države iz koje čovjek nije bio u Berolini. Iz tog vremena imamo dosta slika Njemaca, Francuza, Austrijanaca, ma nema ko nije kod nas dolazio - govori Duraković.

Imala je četiri brata od kojih trojica, nažalost, nisu dugo poživjeli. Jedan brat živi u Americi, a njena najstarija sestra Hasija Plavuškić je navršila 85. godina.

- Moja braća su Meho, Fehim, Alija i Ferid Poturković. Brat Ferid živi u Americi, ali dolazi često u BiH. Ima dvije kuće u Čelebićima. Kao i mi, do aprila je u Americi kada dođe ovdje i boravi do oktobra, kada se ponovo vraća tamo - kaže prva sarajevska taksistkinja.