navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Manifestacija u Sarajevu

Godišnja dodjela AMUS-a: Ibri Mangafiću nagrada za životno djelo

U Domu Oružanih snaga BiH u Sarajevu večeras je upriličena  "Godišnja dodjela nagrada AMUS-a", a nagrada "Kemal Monteno" zasluženo je pripala Eldinu Huseinbegoviću i Maji Sarihodžić.

Objavljeno: 22.06.2022. u 21:49
get url
text

Nagradu za životno djelo dobio je Ibro Mangafić. Specijalna priznanja su dodijeljena Edinu Dervišhalidoviću (Dino Merlin) i Mirzi Hajriću, osnivačima AMUS-a.

Večeras su nagrađeni i Mladen Janković ("Avdo Smajlović" - za autorsko stvaralaštvo u području ozbiljne muzike), fra Ivo Marković ("Fra Grgo Martić" - za promociju muzike naroda u BiH), Amila Ramović ("Vlado Milošević" - za muzičku publicistiku i muzikologiju), Alen Islamović i Zijo Rizvanbegović ("Indexi" - za rock i alternativnu muziku), Zlatko Sijerić ("Ismet Alajbegović Šerbo" - za autorsko stvaralaštvo na temeljima tradicionalne muzike), Hamdija Salihbegović i Emir Bukovica ("Slobodan Bodo Kovačević" - za autorsko stvaralaštvo u oblasti instrumentalne muzike), Mejdi Sulejmani ("Dražen Ričl" - za najboljeg mladog autora), Mirza Gološ, Iva Ćubela, Vehbija Hodžić i Sergej Vanjin ("Cvjetko Rihtman" - za najboljeg studenta muzičkih akademija u BiH), doc.dr. Haris Hasić i prof. emeritus Rešad Arnautović ("Oskar Danon" - za afirmaciju položaja muzičkih autora i muzičkih autorskih prava u BiH).

{$galerijaFotografija}

Za muzički dio programa bio je zadužen orkestrar Dine Šukala i Emira Mjeremića, a pjevali su Kenan Hasić, Berin Buturović, Almas Smajlović, Naida Čatić, Antonija Batinić i Adela Šabić. Prisutnim se obratila i Lejla Trnčić, direktorica Stručne službe AMUS-a.

- Ponosna sam što je AMUS, koji je od početka bio izložen pritiscima i uticajima različite vrste, izrastao u respektabilnu instituciju kojoj je povjerenje ukazalo 1000 autorica i autora. Iza nas je 10 godina napornog, ali i uspješnog rada, koji je obilježen izuzetnom saradnjom sa našim članovima, zbog kojih postojimo, čija djela i autorstvo štitimo i obezbjeđujemo ostvarenja njihovih prava. Ova svečanost i dodjela priznanja su znak zahvalnosti i poštovanja našim stvaraocima, i ujedno poticaj za uspješniji zajednički rad i novi iskorak u očuvanju bh. muzičke tradicije. Večeras jesmo slavili, a sutra je novi dan sa novim izazovima u ispunjavanju naših obaveza i odgovornih zadataka. Spremni smo za to – rekla je Lejla Trnčić.

10 godišnjica, Amus, 22.06.2022.
1 od 13
left-arrowright-arrow