Prošla godina bila je najtoplija u evropskoj historiji

Godina 2019. je bila druga najtoplija ikada zabilježena i ona je okončala najtopliju deceniju u historiji, saopćila je u srijedu klimatska nadzorna služba Evropske unije.

Podaci koje je objavila Kopernikanska služba za klimatske promjene (C3S) pokazuju da su temperature širom svijeta u prošloj godini bile na drugom mjestu najviših prosječnih godišnjih temperatura iza 2016. godine, u kojoj su temperature porasle zahvaljujući izuzetno snažnom vremenskom fenomenu El Nino.

Prosječne temperature u 2019. iznosile su samo nekoliko stotih dijelova Celzijusovog stepena manje od nivoa iz 2016. Najtoplijih pet izmjerenih godina bilo je pet posljednjih godina, a period od 2010. do 2019. godine predstavljao je najtopliju deceniju otkako su mjerenja temperatura počela, saopćio je C3S.

Globalne temperature u 2019. bile su za 0,6 stepeni Celzijusa više od prosjeka iz perioda  od 1981. do 2010.  godine. Temperature Zemlje tokom proteklih pet godina su više za 1,1 do 1,2 stepeni Celzijusa u odnosu na predindustrijska vremena.  Prošla godina bila je najtoplija u evropskoj historiji.

- Godina 2019.  je bila izuzetno topla godina, zapravo druga najtoplija u globalnim okvirima u našim bazama podataka, dok su brojni pojedinačni mjeseci također obarali rekorde - izjavio je Carlo Buontempo, čelnik C3S.

C3S također je saopćio da su koncentracije ugljen dioksida u atmosferi nastavile da rastu u 2019, prenosi AFP.

Izvor: Fena