Sladoled, sir, kafa s mlijekom… Mnoga svakodnevna zadovoljstva sadrže mlijeko koje kod nekih osoba može izazvati neugodne simptome, umjesto uživanja.

Ako niste znali, oko 65 posto ljudi ne može podnijeti laktozu, tačnije rečeno, probaviti je. Kako se radi o uobičajenoj pojavi, pametno je znati koji je simptomi otkrivaju, pa čak i ako otkrijete da pizza i čokoladno mlijeko ne bi trebali biti dio svakodnevne prehrane.

Laktoza je šećer koji se nalazi u mliječnim proizvodima, a rastvara se u tijelu pomoću enzima. Radi se o enzimu koji je potreban za razgradnju mliječnog šećera laktoze, a za njegovu proizvodnju odgovorne su ćelije u malom crijevu.

Kada ga tijelo ne proizvodi dovoljno, dolazi do nemogućnosti apsorpcije laktoze. Kada primijetite simptome znači da se radi o intoleranciji na laktozu.

Šta ako se ne osjećate dobro nakon konzumiranja mliječnih proizvoda? Evo što kažu gastroenterolozi o simptomima intolerancije na laktozu i kako znati da je potrebno izbaciti mliječne proizvode iz prehrane.

Koji su simptomi intolerancije na laktozu?

Obično se javljaju nekoliko sati nakon konzumiranja mliječnih proizvoda, a uključuju: bol u stomaku, proljev, nadutost, mučninu, plinove, "kruljenje" u želucu,  povraćanje.

Prva tri simptoma najčešće se javljaju, navodi Rabia de Latour, gastroenterolog i profesor na Univerzitetu New York.

No zašto se to događa? Stručnjaci tvrde da kada neprobavljena laktoza dođe do crijeva, bakterije koje tamo žive je razgrađuju što stvara dodatnu tekućinu i plinove koje tijelo mora izbaciti vani.

Kako sebi pomoći?

Ljekari mogu na razne načine dijagnosticirati ovaj problem, a dr. Latour dodaje kako će i pacijenti sami otkriti šta im smeta i ako samo naglase da nakon svake popijene kafe s mlijekom osjete spomenute simptome.

Ljekar bi mogao zamoliti da vodite i dnevnik prehrane jer ćete tako saznati šta stvara neugodu u stomaku.

Može se napraviti i gastroskopija kako bi se došlo do dijagnoze.

Dobra je vijest da se ovo stanje lako kontrolira, a kako ste vjerovatno sami pretpostavili, potrebno je samo smanjiti unos namirnica koje sadrže mlijeko, a na sreću ne radi se o opasnom stanju, samo vrlo neugodnom.