navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Neugodnost mnogih

Gastroenterolog upozorava: Ovo je sedam simptoma intolerancije na laktozu

Sladoled, sir, kafa s mlijekom… Mnoga svakodnevna zadovoljstva sadrže mlijeko koje kod nekih osoba može izazvati neugodne simptome, umjesto uživanja.

Objavljeno: 10.04.2021. u 22:19
get url
text

Ako niste znali, oko 65 posto ljudi ne može podnijeti laktozu, tačnije rečeno, probaviti je. Kako se radi o uobičajenoj pojavi, pametno je znati koji je simptomi otkrivaju, pa čak i ako otkrijete da pizza i čokoladno mlijeko ne bi trebali biti dio svakodnevne prehrane.

Laktoza je šećer koji se nalazi u mliječnim proizvodima, a rastvara se u tijelu pomoću enzima. Radi se o enzimu koji je potreban za razgradnju mliječnog šećera laktoze, a za njegovu proizvodnju odgovorne su ćelije u malom crijevu.

Kada ga tijelo ne proizvodi dovoljno, dolazi do nemogućnosti apsorpcije laktoze. Kada primijetite simptome znači da se radi o intoleranciji na laktozu.

Šta ako se ne osjećate dobro nakon konzumiranja mliječnih proizvoda? Evo što kažu gastroenterolozi o simptomima intolerancije na laktozu i kako znati da je potrebno izbaciti mliječne proizvode iz prehrane.

Koji su simptomi intolerancije na laktozu?

Obično se javljaju nekoliko sati nakon konzumiranja mliječnih proizvoda, a uključuju: bol u stomaku, proljev, nadutost, mučninu, plinove, "kruljenje" u želucu,  povraćanje.

Prva tri simptoma najčešće se javljaju, navodi Rabia de Latour, gastroenterolog i profesor na Univerzitetu New York.

No zašto se to događa? Stručnjaci tvrde da kada neprobavljena laktoza dođe do crijeva, bakterije koje tamo žive je razgrađuju što stvara dodatnu tekućinu i plinove koje tijelo mora izbaciti vani.

Kako sebi pomoći?

Ljekari mogu na razne načine dijagnosticirati ovaj problem, a dr. Latour dodaje kako će i pacijenti sami otkriti šta im smeta i ako samo naglase da nakon svake popijene kafe s mlijekom osjete spomenute simptome.

Ljekar bi mogao zamoliti da vodite i dnevnik prehrane jer ćete tako saznati šta stvara neugodu u stomaku.

Može se napraviti i gastroskopija kako bi se došlo do dijagnoze.

Dobra je vijest da se ovo stanje lako kontrolira, a kako ste vjerovatno sami pretpostavili, potrebno je samo smanjiti unos namirnica koje sadrže mlijeko, a na sreću ne radi se o opasnom stanju, samo vrlo neugodnom.