Ovogodišnje, 27. izdanje Sarajevo Film Festivala, vraća se pred publiku, ali pristup festivalskim lokacijama i događajima bit će moguć samo uz tri dokumenta – potvrdu da ste vakcinisani, da ste preboljeli koronavirus ili da imate validan negativan test (PCR ili antigenski).

- Da su primljene obje doze vakcine, te da je prošlo najmanje 14 dana nakon druge doze vakcine, odnosno 14 dana od vakcine (Johnson & Johnson’s Janssen COVID-19 Vakcina) koja se prima u jednoj dozi ili da ima potvrdu da je prebolovao COVID-19 ne stariju od šest mjeseci od obolijevanja ili negativan test (PCR ili antigenski) ne stariji od 48 sati. Iz navedenog se izuzimaju djeca do šest godina – istakli su na zvaničnoj stranici Festivala.

Kako dalje navode, organizatori se trude da SFF protekne kao Covid-siguran događaj. To znači da će biti održan skladu sa mišljenjem Ministarstva zdravstva KS i prema mjerama i uputama koje je izdao kantonalni Zavod za javno zdravstvo.

Naprimjer, na ulazu u kino, uz ulaznice, potrebno je pokazati jedan od tri navedena dokumenta, uz vaš lični dokument.

Također, dvije labaratorije će imati svoje punktove na festivalskim lokacijama, na kojima će se uz ulaznice moći testirati po cijenama od 15 KM za antigenski test.

Pored toga obavezna je dezinfekcija ruku i obuće, fizički razmak i nošenje zaštitne maske prilikom ulaska i izlaska sa zatvorenih festivalskih lokacija. Nošenje maske preporučuje se i za vrijeme projekcije. Zbog smanjenih kapaciteta kina, potrebno je sjediti na obilježenim sjedištima.

Izvor: Coolstyle