navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Manifestacije

Film "Trougao tuge" otvorio 28. SFF: Počasno Srca Sarajeva uručeno Sergeju Loznitsi

Istovremenim projekcijama u Narodnom pozorištu Sarajevo, Ljetnom kinu Coca-Cola i Ljetnom kinu Stari Grad, pobjednik Cannesa, film "Trougao tuge" reditelja Rubena Ostlunda, večeras počinje 28. izdanje Sarajevo Film Festivala (SFF).

Objavljeno: 12.08.2022. u 21:07
get url
text

Prije projekcije, na svečanoj ceremoniji, goste u Narodnom pozorištu Sarajevo pozdravila je bosanskohercegovačka glumica Helena Vuković, koja je naglasila da se festival ove godine, publici vraća u punom kapacitetu.

U narednih sedam dana, do 19. avgusta, bit će prikazano 235 filmova iz 62 zemlje u 19 programa, od čega 51 premijerno prikazani film iz naše regije u četiri takmičarske selekcije. Publika će filmove moći gledati na trgu prekoputa Vijećnice, na dvije lokacije u Novom Sarajevu, u kinima Meeting Point i Cineplex, u Novom Gradu na dvije lokacije, ali i na Ilidži, te u Mostaru.

- Nastavljamo misiju prikazivanja najboljih filmova svjetske produkcije, ali biti i platforma za regionalna ostvarenja. Nakon dvije pandemijske godine sretni smo da možemo festival ponuditi u punom kapacitetu, što možemo ponuditi gledanje filmova bez restrikcija. Posebna zahvala ide Mirsadu Purivatri za sjajno vodstvo festivala sve ove godine. Miro, hvala ti - kazao je Jovan Marjanović, direktor SFF-a.

{$galerijaFotografija}

Dodijeljeno je i Počasno Srce Sarajeva Sergeju Loznitsi za izuzetan doprinos filmskoj umjetnosti.

- Ovo Srce je toliko nježno. Sretan sam sto sam ovdje u Sarajevu. Veoma sam sretan sto imam priliku da primim ovo prelijepo srce. Mnogo mi znaci, i od srca želim da zahvalim SFF-u, Jovanu i njegovom timu. U nedavnoj historiji Evrope Sarajevo je postalo simbol nježnosti, ali isto tako simbol otpora. Moja zemlja, Ukrajina, se danas nalazi pod agresijom, pod napadom jako strašnog agresora. Upravo zbog toga mi znaci sto ovu nagradu primam ovdje. Hvala. Slava Ukrajini! - kazao je Sergej Loznitsa.

Elma Tataragic selektorica takmičarskog programa igrani film kazala je da ove godine takmičarski program dovodi 51 film.

- Takmičarski program predstavlja najvažnije naslove iz svijeta filma. Program takmičarskog igranog filma otvaramo sutra sa svjetskom premijerom filma "Balada" Aide Begić - kazala je ona.

- Sretan sam sto sam ovdje, ranije sam bio tu kao član žirija. Lijepo se vratiti. Sretan sam - kazao je Ruben Ostlund, reditelj "Trougla tuge", filma koji je otvorio 28. SFF.

Počasna Srca Sarajeva bit će uručena i glumcima Madsu Mikkelsenu i Jessieu Eisenbergu. Tačnije, Počasno Srce Sarajeva, Mikkelsen će primiti u u nedjelju, a dan poslije i Eisenberg.  

Festival će zatvoriti svjetska premijera filma "Praznik rada" Pjera Žalice, a između ostalog, bit će prikazane i dvije epizode TV serije "Kotlina" reditelja Danisa Tanovića, kao i novi film "Balada" Aide Begić, koji je i u utrci za glavnu nagradu Srce Sarajeva. 

SFF Srce Sarajeva, 12.08.2022.
1 od 7
left-arrowright-arrow