navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Crnogorski projekat

Film na koji će rediteljski potpis staviti Srđan Vuletić ide na prestižni Cannes Film Festival

Crnogorski projekat "Vidra" (eng. "The Otter", radni naziv: "Dolina spomenika"), reditelja Srđana Vuletića i scenariste Stefana Boškovića, selektovan je za ovogodišnje izdanje "L’Atelier" u okviru prestižnog Cannes Festivala.

Objavljeno: 25.05.2021. u 19:01
get url
text

Film je produkcija Artikulacija Filma iz Podgorice, a producent filma je Ivan Đurović.

- To je projekat koji je razvijen u Crnoj Gori i ja bih ga trebao režirati. Ušao je u zvaničnu selekciju L'Atelier. Nadamo se da će producent u Cannesu sklopiti dogovore sa ozbiljnim partnerima, a ova selekcija omogućuje sastanke sa upravo takvim firmama - potvrdio je Vuletić. 

Kanski "L’Atelier", platforma koja je 2005. godine pokrenuta od strane Cinefondation programa, svake godine u Cannesu okupi 15 reditelja iz cijelog svijeta, čiji se filmski projekti smatraju posebno zanimljivim i potencijalno značajnim za međunarodno tržište. Osmišljen je sa ciljem da stimuliše kreativno filmsko stvaralaštvo.

Reditelji i producenti se biraju prema kvalitetu projekata i uspješnosti njihovih prethodnih filmova, a na ovom programu imat će mogućnost da se povežu sa međunarodnim fondovima i finansijerima filmskih projekata. Pored samog pristustva na Cannes Film Festivalu, za selektovane učesnike bit će organizovani sastanci sa producentima, distributerima i agentima prodaje, a sve u okviru "L’Atelier" paviljona, smještenog u Village International–Pantiero.

Inače, projekat "Vidra" je prošle godine na "When East Meets West" forumu održanom u okviru Filmskog festivala u Trstu, nagrađen "Cannes Producers Network" priznanjem za najbolji pitch, u konkurenciji 22 selektovana projekta.

Takođe, "Vidra" je osvojila i glavnu nagradu CineLink koprodukcijskog marketa Eurimages Co-Production Development Award, među petnaest projekata selektovanih iz regiona Jugoistočne Evrope za CineLink koprodukcijski market 2020.