navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Velika prekretnica

FDA odobrila lijek za mršanje: Nakon 68 sedmica ispitanici izgubili 18 posto tjelesne težine

Američka Agencija za hranu i lijekove (FDA) odobrila je novi lijek za mršanje za koji naučnici tvrde da je "velika prekretnica."

Objavljeno: 07.06.2021. u 15:51
get url
text

Radi se o prvom lijeku za mršanje koji je FDA odobrila od 2014. godine.

Terapiju za upravljanje tjelesnom težinom Wegovy proizvodit će danska farmaceutska kompanija Novo Nordisk.

Isti lijek, Semaglutid, godinama se koristi u SAD-u i drugim zemljama kao lijek protiv dijabetesa. No, istraživanja su nedavno pokazala da Semaglutid u drugačijim dozama djeluje i kao snažno te učinkovito sredstvo za suzbijanje apetita.

U prosjeku izgubili 15 posto težine

U studiji Once-Weekly Semaglutide in Adults with Overweight or Obesity, koja je početkom ove godine objavljena u časopisu The New England Journal of Medicine, naučnici su pratili gotovo 2.000 pretilih odraslih osoba iz 16 različitih zemalja koje su uzimale Semaglutid i pokazali da su u prosjeku nakon dugotrajne terapije izgubili gotovo 15 posto početne težine.

 

Neki su izgubili i više, odnosno 30 posto sudionika izgubilo je i više od 20 posto njihove tjelesne težine, piše Science Alert.

- Nijedan drugi lijek nije potaknuo ovakav nivo mršanja, ovo je stvarno velika prekretnica. Prvi put ljudi mogu lijekovima postići ono što je do sada bilo moguće samo operacijom - kazala je naučnica koja se bavi pretilošću Rachel Batterham sa Univerziteta University College London.

Ispitivanje lijeka Wegovy trajalo je 68 sedmica, a u njemu je učestvovalo otprilike 4.500 pacijenata, koji su dobijali ili Semaglutid ili placebo. Oni koji su primali lijek u prosjeku su nakon 68 sedmica izgubili od 17 do 18 posto svoje početne težine, dok je kod placebo grupe taj rezultat bio oko par posto.

Nedostaci tretmana

Iako su rezultati ohrabrujući, uzimanje Semaglutida u liječenju pretilosti ima i svojih nedostataka.

Mnogi sudionici zabilježili su blage do umjerene nuspojave (i u grupi koja je dobila semaglutid i u onoj koja je primila placebo), uključujući mučninu i proljev.

Iako su nuspojave bile samo privremene, gotovo 60 sudionika u grupi koja je dobila lijek odlučilo se na prekid liječenja.

U grupi koja je primila placebo liječenje je prekinulo samo petero sudionika.

Drugi problem je bio način primjene lijeka koji se davao injekcijom, dok mnogi preferiraju oralno uzimanje.

Dodatno, još uvijek nema podataka o tome šta se dogodilo sudionicima nakon prestanka uzimanja lijeka. Jedna ispitanica rekla je za The New York Times da je njena težina počela rasti nakon završetka istraživanja.

- Iako ovakvi lijekovi mogu biti korisni kod teških oblika pretilosti jer u kratkom periodu mogu dovesti do gubitka kilograma, oni nisu čarobni štapić koji će riješiti problem malo većeg broja kilograma - smatra nutricionist Tom Sanders sa Univerziteta King's College London, koji nije učestvovao u studiji.

Visoka cijena lijeka?

Iako Wegovy pokazuje veliki potencijal, mnogima će prepreka za njegovo korištenje biti visoka cijena. Novo Nordisk još nije službeno potvrdio cijenu lijeka, no postoje naznake da bi on mogao koštati oko 1.300 dolara mjesečno.

FDA je u petak objavila da je Wegovy (Semaglutid) odobren kao terapija upravljanja tjelesnom težinom kod odraslih koji su pretili ili imaju prekomjernu tjelesnu težinu i koji imaju barem jedno oboljenje povezano s pretilošću (poput visokog krvnog pritiska, dijabetesa tipa 2 ili visokog holesterola).

Oni koji će koristiti Wegovy dobijat će jednom sedmično injekcije u kojima se nalazi hormon glukagonu-sličan peptid-1 (GLP-1) koji daje osjećaj sitosti.