navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Borba sa virusom

FDA objavila analizu: Pilula protiv COVID-19 efikasna, otkriveni rizici kod trudnica

Američki savezni zdravstveni regulatori tvrde da je eksperimentalna pilula protiv COVID-19 američke farmaceutske kompanije Merck efikasna protiv virusa, ali će tražiti od vanjskih eksperata da razmotre rizike od defekta pri rođenju ili ostalih potencijalnih problema tokom trudnoće.

Objavljeno: 27.11.2021. u 08:30
get url
text

Američka Administracija za hranu i lijekove (FDA) objavila je svoje analize pilule uoči javnog sastanka u narednoj sedmici na kome će akademici i ostali eksperti razmotriti njenu sigurnost i efikasnost.

Od agencije se ne zahtijeva da slijedi savjete grupe.

Naučnici FDA saopćili su da su njihove analize otkrile nekoliko potencijalnih rizika, među kojima su moguća toksičnost i defekti pri rođenju.

Uzimajući u obzir te rizike, FDA će tražiti od svojih savjetnika da preporuče treba li se lijek zabraniti tokom trudnoće ili može li biti dostupan kod određenih pacijenata.

U okviru takvog scenarija, FDA je saopćila da bi na pakovanju lijeka trebala biti postavljena upozorenja o rizicima tokom trudnoće, ali bi doktori još imali opciju da preporuče lijek u situacijama u kojima njegovi benefiti nadmašuju njegove rizike za pacijente, prenosi AP.