navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Ima 108 godina

Fatima Negrini preživjela je špansku gripu, ratove, koronavirus: "Izgleda da me je Isus zaboravio"

Fatima Negrini iz Italije u svojih 108 godina života preživjela je špansku gripu, Prvi i Drugi svjetski rat, a sada i koronavirus. No, u prvom valu pandemije, koja je pogodila ovu zemlju, izgubila je puno prijatelja iz staračkog doma u Milanu.

Objavljeno: 08.10.2020. u 19:13
get url
text

- Prošla sam toliko toga u životu i još uvijek sam ovdje. Izgleda da me je Isus zaboravio – kazala je Negrini u razgovoru za Deutsche Welle.

Kažu da je ona pravo čudo. Sada ohrabruje druge jer je pandemija u martu posebno pogodila staračke domove.

Od zaraze su u Italiji do sada umrle 33.000 ljudi, od čega gotovo polovina na sjeveru zemlje. Bolnice su sedmicama bile natrpane. Toga se prisjeća Vanda Gatti, volonterka Crvenog križa.

- Bilo je to čudno iskustvo. U normalnim uvjetima u bolnicu možemo povesti pacijentovog rođaka ili njegovatelja, no ovog puta to nije bilo moguće. Bilo je poput tsunamija. Naš stav prema životu puno se promijenio zbog svega toga - kazala je Gatti.

Za mnoge je pomoć stigla prekasno. Na groblju u Milanu sahranjeno je 128 žrtava čiji bližnji nisu mogli organizirati sahranu. Grad razmišlja o podizanju posebnog spomenika za te žrtve.

I dalje je obavezno nošenje maski. Italijani žele izbjeći novi lockdown.

Nova stroga pravila razlog su zašto ova zemlja još nije u drugom valu pandemije. Visoka stopa smrtnosti u martu i aprilu ne smije se ponoviti.

Građani će uskoro morati nositi maske i u vanjskim prostorima, najavio je ministar zdravstva Roberto Speranza.

- Vlada planira proširiti obavezu nošenja maski i na vanjski prostor - rekao je Speranza ove sedmice u donjem domu italijanskog parlamenta.

- Maske su ključno sredstvo za borbu protiv širenja COVID-19, posebno kad se susrećete s ljudima koji vam nisu sustanari - naglasio je.

Maria Rita Gismondo, direktorica covid-laboratorija u milanskoj bolnici Sacco, smatra da je ključ uspjeha saradnja na evropskom nivou.

- Za pobjedu je potrebna evropska strategija. Mislim da tome moramo pristupiti na evropskom nivou s istim terapijskim pristupima, karantinskim pravilima i razmjenom iskustava – istakao je Gismondo.