navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Savjeti

Evo kako stomatologinja njeguje svoje zube svaki dan

Od stomatologa ste vjerovatno već dobili savjete kako se pravilno brinuti o svojim zubima, no jeste li se ikada zapitali kako izgleda njihova dnevna rutina pranja zuba.

Objavljeno: 28.03.2023. u 10:19
get url
text
Zubi

Britanska stomatologinja Rhona Eskander je objasnila svoju rutinu koja se sastoji od nekoliko koraka.

Ona se ne razlikuje mnogo od rutine prosječne osobe, no Eskander dodaje nekoliko korisnih savjeta zbog kojih ćete malo više pažnje obraćati na to kako hrana koju jedete i četkica koju koristite utječu na zdravlje zuba.

- Jela i napici kao što su sok od narandže ili pahuljice i peciva koje konzumiramo za doručak posebno su štetni za zubnu caklinu. Pranje zuba prije doručka osigurava da će fluorid iz paste za zube stvoriti zaštitni sloj na zubima koji će štititi caklinu - navodi Eskander i dodaje:

- Ako zube peremo odmah nakon doručka, zapravo im štetimo jer kiselina iz hrane četkanjem još lakše prodire u sam zub te ga oslabljuje. Ako ne možete izdržati bez pranja zuba nakon obroka, pričekajte barem pola sata prije nego što posegnete za četkicom i pastom.

Samo četkanje nije dovoljno. Eskander upozorava da četkicom za zube možemo ukloniti samo 60 posto nečistoća. Hrana i bakterije često ostanu zaglavljeni između zuba, a do tog prostora možemo doći samo koncem ili posebnim interdentalnim četkicama namijenjenim za čišćenje prostora među zubima. Ako bakterije i hranu na tim teško dostupnim mjestima ne uklonimo, prijete nam upale zubnog mesa, ali i propadanje zuba.