Za 23-godišnju Elvedinu Muzaferiju, najbolju bosanskohercegovačku alpsku skijašicu, godina na izmaku je bila izuzetno uspješna.

Osim po odličnim rezultatima u sportu, Muzaferija će je pamtiti i po, kako kaže, najvažnijoj odluci u životu - stupanju u brak. Ona se ove godine ponovo našla u konkurenciji za najbolju sportistkinju BiH u 2022. godini, no na drugoj sjednici žirija 22. izbora najboljeg sportiste BiH nije ušla u najužu konkurenciju.

- Jako sam sretna da sam već 3-4 godine u konkurenciji za najbolju sportistkinju BiH, ali, nažalost, u skijanju nemamo takmičenja poput Balkanskog ili Europskog prvenstva, Mediteranske igre i slično, a to je upravo ono što doprinosi osvajanju ovog priznanja - kaže Muzaferija na početku razgovora za Faktor.

VEZANI TEKST - Udala se Elvedina Muzaferija

Osvrnula se i na prošlu takmičarsku sezonu u kojoj je ostvarila najbolji rezultat u historiji bh. skijanja u Svjetskom kupu, dok je na Zimskim olimpijskim igrama u Tokiju zauzela 25. mjesto, što je najbolji rezultat u historiji bh. skijanja na zimskim olimpijadama.

- Svjetski kup je najveće takmičenje i ulazak u Top 30 je zapravo veliki rezultat. Na OI sam možda malo više očekivala, ali bilo je tu dosta vanjskih okolnosti koje su utjecale na moj rezultat. Jednostavno, od prvog dana se nisam osjećala dobro na tom snijegu i bilo je teško stvoriti samopouzdanje do prvih utrka. Vratila sam se sa 25. mjestom, što ipak nije loš rezultat i samo mi daje podstrijek da treniram još više za naredne OI - govori skijašica.

Prošlu sezonu Elvedina je završila sa povredom, pa su i njene pripreme za novu krenule malo kasnije.

- Imali smo dosta problema sa pronalaskom odgovarajućeg tima za mene, ali stvari su se na kraju posložile. Odradili smo solidne pripreme na snijegu, pa se nadam još boljim rezultatima nego prethodne sezone. Prvo takmičenje je od 2. do 4. decembra u Kanadi, Lake Louis. Slijedi St. Moritz, a glavno takmičenje za sezonu je Svjetsko prvenstvo u februaru - pojašnjava ona.

Baveći se profesionalno skijanjem Muzaferija je imala priliku putovati u mnoge zemlje svijeta. Kazala nam je i gdje bi rado ponovo otputovala.

- Skijanje me je odvelo u mnoge zemlje svijeta koje možda ne bih posjetila da nije bilo zbog skijanja. Nažalost, nemam puno vremena da ih bolje upoznam, posebno dok je sezona. Sve se svodi na odlazak na stazu i u hotel. Kada imate utrke svaki vikend, teško je sve ukombinovati, ali, definitivno, imam želju da se kao turista nakon karijere vratim u Ameriku - kaže naša uspješna sportistkinja.

Elvedina sa suprugom Aldinom

Ovog ljeta Elvedina je izrekla sudbonosno "da", a suprug je jedan od njenih najvatrenijih navijača.

- Mislim da je brak bila jedna od mojih najvećih odluka do sada, ali to je bio neki prirodan slijed i sve se samo desilo. Aldin voli skijanje, tako da mislim da nekad prije takmičenja ima veću tremu nego ja! On će me ponekad pratiti na utrkama, zavisno koliko mu posao bude dozvoljavao - govori Muzaferija.

Zanimalo nas je i da li joj nekad dosadi hladnoća i snijeg, i je li privatno više zimski ili ljetni tip, te kako provodi slobodno vrijeme.

- Ko me poznaje, zna da mi je uvijek hladno, tako da mislim da bih prije odabrala ljeto i sunce. Ipak, skijanje uz sunce ne bih još mijenjala za ljeto i plažu. Što se tiče slobodnog vremena, s obzirom da nemamo puno vremena između takmičenja tokom sezone, 2-3 dana koja imamo slobodno uglavnom provedem u nekoj laganoj šetnji i, naravno, puno ležanja - kaže kroz smijeh Elvedina.

Nije sigurna čime bi se bavila da nije skijašica, a također ne zna kojom vrstom posla bi se bavila nakon okončanja karijere.

- Iskreno, ne znam čime bih se bavila, jer sam u skijanju od svoje 6. godine, tako da nisam imala vremena ni da razmišljam o tome. Mislim da će i odluka o tome šta ću raditi nakon karijere doći nekako prirodno kada bude vrijeme za to - zaključuje na kraju najbolja bh. skijašica.

Izvor: Faktor