navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Brzo se pripremaju

Dva jela za večeru koja će vas zasititi, ali i pomoći da smršate

Prehrana bogata proteinima puno je više od pilećih prsa i tvrdo kuhanih jaja.

Objavljeno: 07.06.2023. u 22:03
get url
text

Predlažemo da za večeru pripremite dva jela koja će vas zasititi i pomoći da izgubite suvišno masno tkivo, a istovremeno će biti od koristi vašim mišićima.

Šarena salata s piletinom

Potrebni sastojci za piletinu: 500 g pilećih prsa, kašika maslinovog ulja, sok jednog limuna, kašičiva Worchestershire umaka, dvije kašičice soja umaka, kašičica slatke paprike, kašičica bijelog luka u prahu, začinsko bilje po želji (origano, peršun, bosiljak...).

Potrebni sastojci za salatu: pola glavice ljubičastog kupusa (tanko narezanog), pola glavice mladog kupusa (tanko narezanog), mrkva (naribana), crvena paprika (narezana na trakice), ljubičasti luk (sitno narezan ili na trakice), kašika jabukovog sirćeta, kašičica senfa, 150 grama grčkog jogurta, avokado (po želji).

Posptupak pripreme:

Pomiješajte sve sastojke za piletinu i ostavite da se marinira barem 15 minuta.

Pomiješajte sve sastojke za salatu.

Piletinu ispecite u tavi ili rerni, pa je narežite na komade po želji.

Poslužite piletinu sa salatom.

Cilbir ili poširana jaja poslužena na gustom jogurtu

Cilbir je doručak na turski način, popularan kao meze, a odiše duhom istočnog Mediterana. To su zapravo poširana jaja poslužena na gustom jogurtu sa prelivom od maslaca i čuvene ljute paprike iz Alepa.

Potrebni sastojci za dvije osobe: 400 grama špinata, kašika vode, kašika sirćeta, četiri jaja, 400 grama gustog jogurta, tri česna bijelog luka, 60 grama maslaca, svježi kopar ili peršun (po želji), pita hljeb ili tortilja.

Postupak pripreme:

Stavite špinat u veliki lonac s vodom. Poklope i stavite na ringlu da se kuha na srednje jakoj vatri. Kuhajte dvije-tri minute, povremeno miješajući, dok lišće ne uvehne i postane svijetlozeleno. Ocijedite u cjedilu i vratite u lonac da ostane toplo.

Široki lonac s vodom stavite na ringlu da prokuha. Dodajte dirće, pa smanjite temperaturu da krčka.

Nježno razbijte jaje u zdjelu, a zatim ga pažljivo ubacite u vodu koja kuha. Isti postupak ponovite i sa ostalim jajima.

Svako jaje poširajte tri-četiri minute dok se bjelanci ne stvrdnu, a žumanci trebaju biti tečni.

Jaja pažljivo izvadite šupljikavom kašikom, pa ih ocijedite na kuhinjskom ručniku.

Jogurt i bijeli luk zagrijte u manjoj šerpi na najslabijoj mogućoj vatri da se jogurt ne odvoji.

Stavite špinat u dvije zdjele za posluživanje i kašikom prelijte jogurtom po vrhu. Na vrh stavite poširano jaje, pa prelijte otopljenim maslacem. Pospite svježim koprom ili peršunom i odmah poslužite s toplim pita hljebom ili tortiljom.