Održana je 41. dodjela britanskih muzičkih nagrada "Brit Awards" u londonskoj O2 areni u prvom većem muzičkom događaju pred publikom koja nije morala nositi masku i paziti na fizički razmak u više od godinu. 

Dua Lipa je odnijela dvije nagrade, a Taylor Swift je pripao Global Icon Award. Dua Lipa je osvojila nagradu za najbolju britansku izvođačicu te za album "Future Nostalgia".

Britanska pop zvijezda pozvala je na povećanje plaća radnicima Nacionalne zdravstvene službe (NHS), a prije osvajanja nagrada izvela je medley svojih hitova.

Američka kantautorica Taylor Swift prva je žena koja je osvojila Global Icon Award. Prije nje su je dobili David Bowie, Elton John i Robbie Williams.

- Zaista sam ponosna što sam dio ove muzičke zajednice, posebno u godini kada nam je muzika svima bila toliko potrebna - kazala je Swift, koja je doputovala u London i odala počast radnicima na prvoj liniji u borbi protiv COVID-19.

Nagrada za najboljeg britanskog izvođača pripala je reperu J Husu, a Little Mix su najbolja britanska grupa, ujedno i prva ženska grupa koja je osvojila tu nagradu.

Najbolja nova britanska izvođačica je Arlo Parks, dok je najbolji britanski singl "Watermelon Sugar" Harryja Stylesa.

Billie Eilish i The Weeknd odnijeli su nagrade za najbolje međunarodne izvođače, a Haim za najbolju međunarodnu grupu.

Prisutni na dodjeli britanskih muzičkih nagrada morali su pokazati negativan test na koronavirus pri ulasku, a morat će se testirati i nakon ovog događaja.

Ovaj događaj dio je pilot programa britanske vlade da testira mogu li se veliki događaji sigurno organizirati tokom pandemije.