navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Prvi obrok u danu

Doručak nemojte preskakati, ali izbjegavajte ove namirnice jer izazivaju nadutost

Zdrav doručak daje snagu i godi zdravlju cijelog organizma. Stoga, vrijeme je da prestanete preskakati ovaj obrok jer je važniji nego što mislite.

Objavljeno: 16.11.2020. u 19:15
get url
text

Postoji zdrava hrana na koju je naš organizam spreman ujutro, ali postoje i namirnice koje mogu izazvati neugodne posljedice poput nadutosti.

Ako ih želite izbjeći nemojte konzumirati ove namirnice:

Masni sendvič

Samo jedan obrok koji je krcat mastima može utjecati na zdravlje srca, a osobe koje za doručak jedu sendvič sa masnim sirom ili suhim mesom osjećat će njegove posljedice prije ručka, tvrde istraživači sa Univerziteta u Calgaryju.

Zbog soli iz sira i mesa bit ćete žedni tokom dana što će vas ostaviti nadutima. Visok udio masnoća također je zamka jer se one duže razgrađuju u organizmu, pa je moguće da ćete imati osjećaj kako vam sendvič "sjedi" u trbuhu cijeli dan.

Gigantski smothie

Ako napitke pripremate od odgovarajućih namirnica, on i dalje može uzrokovati nadutost. Prvi je razlog tekućina koja potpuno napuni želudac. Pijuckanje na slamku može taj problem uvećati jer na taj način samo gutate višak zraka.

Zdjela voća

Vjerovali ili ne moguće je pretjerati i sa voće, posebno onim koje sadrži puno šećera poput kajsija, nektarina, trešanja, grožđa, jabuka i krušaka. Fruktoza može uzrokovati nadutost pogotovo ako se unosi u velikim količinama.

Palačinke

Osim ako nisu pripremljene od zdrave vrste brašna i bez teških preljeva, palačinke su ustvari kolači. I brašno i šećer vam mogu upropastiti dan.

Slatki pekarski proizvodi

Muffini, croissants, krofne... bilo koji od tih ili sličnih proizvoda uzrokovat će žeđ tokom dana, a već je objašnjeno kako višak vode može uzrokovati nadutost.

Mliječne namirnice

Žitarice s mlijekom ili jogurtom te mlijeko mogu uzrokovati nadutost, a posebno onima koji nemaju dovoljno enzima za razgradnju laktoze.