navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Nije tumor

Dječak rođen sa rijetkim stanjem kože: Ljekari u čudu, postajalo je sve deblje i kvrgavije

Osamnaestomjesečni James McCallum iz Clearwatera na Floridi ima kongenitalni melanocitni nevus koji uzrokuje abnormalno tamne mrlje na koži, ali ne radi se o tumoru.

Objavljeno: 30.04.2023. u 08:25
get url
text

Ovo rijetko stanje kože začudilo je i ljekare, piše Mirror.

Zbog izrasline na koži, koja podsjeća na školjku, roditelji su ga zvali "mala nindža kornjača".

Dječakova majka, 35-godišnja Kaitlyn McCallum, ispričala je da ultrazvuk u trudnoći nije pokazivao ništa neobično o djetetovom stanju. Rođen je 19. augusta 2021. godine.

Kaitlyn i njen suprug, 41-godišnji Tim, zabrinuli su se kad su vidjeli da James ima kraste na leđima te da se na njima razvijaju i kvržice.

- Izgledalo je kao madež, ali na dijelovima je bilo krasta. Zabrinuli smo se jer je izgledalo kao da nešto ipak nije u redu, ispričala je majka, prenosi Mirror.

Kada je taj biljeg na koži rastao, nalikujući na veliki madež, roditelji su dječaka odveli na pretrage, a rezultate su čekali mjesecima.

- Ljekari u tom trenutku nisu znali o čemu se radi. Na početku je to pokrivalo 75 posto njegovih leđa, ali postajalo je sve deblje i kvrgavije. Činilo se kao da raste - ispričala je majka.

Kvrga je rasla tako brzo i postajala tako glomazna da je maleni dječak morao spavati na boku.

S četiri mjeseca je bio na prvoj operaciji uklanjanja nevusa. Najprije mu je napravljena magnetska rezonanca mozga i kičme kako bi se utvrdilo raste li kvrga i iznutra. Tako je dječak morao pod anesteziju u dobi od samo dva i po mjeseca.

Srećom, nije bilo unutarnjih izraslina, pa je započeo proces uklanjanja, a ljekari su nakon prve operacije testirali njegovu kožu na bolesti. Rezultati su bili negativni.

Zabrinuti da bi se izraslina mogla vratiti, roditelji su se pridružili grupi na Facebooku kako bi se povezali s drugim ljudima koji imaju to stanje.

Nakon što su se povezali s jednim stručnjakom u Chicagu, Jamesovi roditelji su odlučili započeti s ekspanzijom tkiva u septembru 2022, što uključuje uzgoj zdrave kože hirurškim putem.

- Proces je moguće obaviti kod kuće. Ekspandere ljekar stavlja pod kožu, a zatim mi ubrizgavamo fiziološku otopinu jednom sedmično. Ona polako širi zdravu kožu koja zamjenjuje nevus. On je sada puno sretniji i puno mu je udobnije. Bit ćemo sretni ako se svega riješimo do ljeta, kaže majka i dodaje da će Jamesu ostati minimalno ožiljaka.

Kako se ovo stanje obično pojavljuje na licu, roditelji su sretni što se kod njihovog dječaka ipak manifestovalo na leđima.