navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Nova istraživanja

Djeca većinu gena uopće ne nasljeđuju od roditelja

Veza između nana i unučadi je posebna. Nane su važne figure u životima djece zbog više razloga, a naučnici su došli do zaključka da većina gena koje naslijedimo dolazi upravo od nane s majčine strane.

Objavljeno: 20.08.2020. u 10:14
get url
text

Čileanski esejist Alejandro Jodorowsky tvrdi da je utjecaj nane po majčinoj strani ključan te može "preskočiti" generaciju i prijeći direktno s nane na unuke. Drugim riječima, i ako ne provodite puno vremena s majkom svoje mame, veza između vas je neraskidiva.

- U prosjeku dijelimo 25 posto DNK s našim djedovima i nanama. Od cijele rodbine, nana s majčine strane je najodgovornija za nasljeđivanje gena- uvjeren je Jodorowsky, a prenosi portal You Are Mom.

Istraživanje Univerziteta Cambridge ide u prilog povezanosti nane i unučadi zbog X-hromosoma. Nane s mamine strane prebacuju 25 posto svojih gena unucima, a nane s očeve strane prenose svoje X-hromosome samo na svoje ženske unuke, ne i muške.

Unučad može sličiti nani tjelesno, osmijehom, hodom, bojom očiju, a može naslijediti i emocionalna iskustva te genetske bolesti.