navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Rat već 12 mjeseci

Dirljiva priča iz Ukrajine: Ostali bez kuće, a brinu o napuštenim životinjama na ulicama

Rat u Ukrajini traje već 12. mjesec, a o ratnim golgotama koje narod u toj zemlji proživljava svjetska javnost prati putem medija. Reporterska ekipa Anadolije snimila je na ulicama devastiranog grada Harkiva toplu ljudsku priču o volonterima koji rizikuju i vlastite živote i oskudne količine hrane dijele sa kućnim ljubimcima i životinjama koje su ostale na ulicama.

Objavljeno: 05.02.2023. u 13:37
get url
text

Rat u Ukrajini počeo je ruskim napadom 24. februara prošle godine, a mnogi mještani su morali napustiti domove na poprištima sukoba i kućne ljubimce i životinje ostaviti na ulicama.

Brojni takvi slučajevi dogodili su se u Harkivu koji je od početka rata bio poprište žestokih sukoba.

Već od prvih sedmica rata pozornost privlače kućni ljubimci koji su na ulicama naselja Sjeverna Saltivka prepušteni sami sebi jer su njihovi vlasnici morali napustiti domove.

U naselju nema vode, plina, struje, grijanja i drugih usluga, mnoge mačke i psi već mjesecima ostaju same i napuštene jer se mnogi mještani još uvijek ne mogu vratiti u domove.

U jednom od ruskih napada izgorjela je i kuća 47-godišnje Olene Tolstosheyne, ali ona sa dvije kćerke i dalje brine o napuštenim životinjama na ulicama.

Tri odvažne aktivistice tako obilaze brojne lokalitete u naselju, gdje ih nestrpljivo čekaju gladne životinje o kojima brinu.

{$galerijaFotografija}

- Kuća nam je u potpunosti izgorjela nakon ruskog napada 1. aprila 2022. godine. Srećom nismo bili u kući kad je pogođena. Morali smo napustiti Harkiv je je situacija postala haotična. Od tada s mužem i kćerkama Olgom i Sofijom živimo u iznajmljenoj kući u ovom selu. Svaki dan idemo u grad na posao i ostat ćemo ovdje još neko vrijeme - kazala je Tolstosheyna.

Selo u kojem žive nalazi se 30-ak kilometara od Sjeverne Saltivke u kojoj se brinu o životinjama, ali ni to im ne predstavlja problem.

- Moj muž nas doveze autom kada krene na posao i mi tu hranimo životinje tri puta sedmično. Neka mjesta još uvijek nisu očišćena od mina i nije baš ni sigurno da s djecom tu hodam. U početku smo se bojale i uvijek išle istim putem, ali sada već tu ima ljudi koji popravljaju kuće i već smo opuštenije - rekla je Tolstosheyna.

Hrabra trojka već tačno zna u kojem kvartu ih koje životinje čekaju i svoju misiju ispunjavaju i u danima kada je temperatura zraka minus 15.

- Životinje su pod stresom zbog ranijih granatiranja i s njima se mora pažljivo ophoditi. Želimo da održimo ova slatka bića na životu dok se mještani i njihovi vlasnici ne vrate i ne preuzmu brigu o njima - naglasila je Tolstosheyna.

Ostali bez kuće, a brinu o napuštenim životinjama na ulicama, 05.02.2023.
1 od 8
left-arrowright-arrow