Sunčeve zrake podižu nivo serotonina, hormona zaslužnog za dobro raspoloženje. Zaslužne su i za sintezu vitamina D koji nas, između ostaloga, štiti od omekšavanja kostiju i osteoporoze.

Sunce nas ne čini samo sretnim, nego i lijepim. Međutim, sunce nije uvijek sigurno.

Dermatolozi ističu kako je manjak pravilne zaštite vrlo opasan, jer može uzrokovati opekotine, alergiju, slabljenje imunološkog sistema, pa čak i melanom.

Ljekari u nastavku savjetuju da pročitate pravila zdravog sunčanja:

1. Izbjegavaj izlaganje suncu između 11 i 16 sati kada je zračenje najintenzivnije.

2. Prve dane izloženosti UV zrakama, ako ste na moru, koristite visoke zaštitne faktore bez obzira na boju puti, preporučljivo je nositi lagane majice i šešire kao dodatnu zaštitu.

3. Zaštitne kreme nanosite pažljivo. Ne izostavite osjetljive zone poput nosa, ušiju, usana, ramena i rista nogu na koje često zaboravljamo.

4. Mazanje ponovite svakih dva sata bez obzira nalazite li se u sjeni ili na suncu, također i poslije svakog kupanja.

5. Izloženost suncu postepeno povećavajte. Prvi dan ne sunčajte se više od pola sata. Sljedeći dan produžite vrijeme sunčanja na 45 minuta, a preostale dane ograničite vrijeme sunčanja na dva sata maksimalno, izbjegavajući rizične sate između 11 i 16 sati.

6. Zapamtite da je preplanula boja koju dobijete postepeno trajnija, ljepša i prirodnija, a izbjeći ćete i neestetsko i neugodno guljenje kože.

7. Izaberite zaštitni faktor koji odgovara vašem tipu kože. Svjetlija koža zahtijeva veći stepen zaštite.

8. Tokom oblačnog vremena budite također oprezni jer UV zrake prodiru kroz oblake.

9. Za vjetrovitog vremena potreban je dodatni oprez, budući da ne osjećamo potpunu jačinu sunčevih zraka, pa se često događa da najgore „izgorimo „ baš u to vrijeme. Osim toga, vjetrovito vrijeme dodatno pogoršava stanje kože budući da pospješuje isušivanje.

10. Brišite se nakon kupanja, jer kapljice vode na tijelu stvaraju efekt leće, pa još više privlače zrake sunca.

11. Parfeme i šminku ne koristite prije izlaska na sunce, budući da sadrže tvari koje će ostaviti tamne mrlje na vašoj koži. Tamne mrlje mogu se pojaviti i prilikom korištenja nekih lijekova poput kortizona ili antibiotika.

12. Prilikom sunčanja imajte na umu da svako sunčanje pridonosi starenju kože, zato oprez.

13. I na kraju ne zaboravite da je broj melanoma, najinvazivnijeg raka kože, u porastu.