navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Ograničena zaštita

Danska studija pokazala: Maska ne štiti dovoljno, ali je rizik manji ako je nosi zaražena osoba

Maske pružaju ograničenu zaštitu protiv koronavirusa, ali to ne bi trebao biti razlog da se ne nose, navodi se u danskoj studiji objavljenoj danas.

Objavljeno: 18.11.2020. u 18:59
get url
text

Studija je provedena u aprilu i maju ove godine, a obuhvatila je 6.024 odrasle osobe. Dio je bio u grupi koja je nosila maske, a dio u kontrolnoj grupi.

Nakon mjesec zarazilo se 1,8 posto onih koji su nosili maske i 2,1 posto onih u kontrolnoj grupi – saopćeno je iz Univerzitetske bolnice u Kopenhagenu.

- Studija ne potvrđuje očekivan dvostruko manji rizik od zaraze za ljude koji nose maske. Rezultati bi mogli upućivati na nešto umjereniji stepen zaštite od 15 do 20 posto – navodi se u studiji.

Međutim, kao što su pokazala i ranija istraživanja, dok maska pruža tek ograničenu zaštitu za one koji je nose, ona može drastično smanjiti rizik za druge ljude ako je nosi zaražena osoba, čak i ako ne pokazuje simptome.

Autori navode da se rezultati studije ne bi trebali koristiti za zaključivanje da preporuka nošenja maski u zajednici nije učinkovita u smanjenju zaraze jer se u istraživanju nije testirala uloga maski u kontroli izvora zaraze koronavirusom.