Maske pružaju ograničenu zaštitu protiv koronavirusa, ali to ne bi trebao biti razlog da se ne nose, navodi se u danskoj studiji objavljenoj danas.

Studija je provedena u aprilu i maju ove godine, a obuhvatila je 6.024 odrasle osobe. Dio je bio u grupi koja je nosila maske, a dio u kontrolnoj grupi.

Nakon mjesec zarazilo se 1,8 posto onih koji su nosili maske i 2,1 posto onih u kontrolnoj grupi – saopćeno je iz Univerzitetske bolnice u Kopenhagenu.

- Studija ne potvrđuje očekivan dvostruko manji rizik od zaraze za ljude koji nose maske. Rezultati bi mogli upućivati na nešto umjereniji stepen zaštite od 15 do 20 posto – navodi se u studiji.

Međutim, kao što su pokazala i ranija istraživanja, dok maska pruža tek ograničenu zaštitu za one koji je nose, ona može drastično smanjiti rizik za druge ljude ako je nosi zaražena osoba, čak i ako ne pokazuje simptome.

Autori navode da se rezultati studije ne bi trebali koristiti za zaključivanje da preporuka nošenja maski u zajednici nije učinkovita u smanjenju zaraze jer se u istraživanju nije testirala uloga maski u kontroli izvora zaraze koronavirusom.