navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Idealni ljubimci

Danas je Međunarodni dan mačaka

Mačke i njihovi ljubitelji danas, 8. augusta, slave svoj dan, posvećen načinima da se udome sve mačke koje su završile na ulici ili u skloništima.

Objavljeno: 08.08.2022. u 16:13
get url
text
Mačići

Mačke su uz pse najpopularniji kućni ljubimci na svijetu. Ta popularnost ipak nije omogućila da svaka od njih ima dom, a s tom mišlju je 2002. Međunarodni fond za dobrobit životinja (IFAW) pokrenuo Svjetski dan mačaka, s ciljem slavljenja mačaka i pronalaska načina da ne završavaju u skloništima ili na ulici.

Smatra se da u svijetu žive stotine miliona mačaka, a poznato je oko 60 pasmina. Dugo se vjerovalo da je pripitomljavanje mačaka počelo u starom Egiptu, međutim, nedavna otkrića u arheologiji i genetici pokazala su da su mačke pripitomljene još prije 9500 godina u zapadnoj Aziji, piše agencija STA.

Prema mitu prisutnom u mnogim kulturama, mačke imaju nekoliko života. U mnogim zemljama ljudi vjeruju da ih imaju devet, u Italiji, Njemačkoj, Brazilu, Grčkoj i nekim regijama španskog govornog područja smatra se da ih imaju sedam, a arapske tradicije govore o šest života.

Mit je u skladu s prirodnom agilnošću i brzinom kojom mačke bježe iz situacija opasnih po život. To potvrđuje i činjenica da se mačke pri padu često dočekaju na noge.

Život mačke krije mnogo zanimljivih podataka. U prosjeku spavaju od 12 do 14 sati dnevno, a trećinu svog budnog vremena troše na dotjerivanje i pranje. Bijele mačke s plavim očima često se rađaju gluhe, dok sve mačke imaju čak 14 puta bolji njuh od ljudi, a vidno polje im je široko 220 stupeni, 40 stepeni više od ljudskog.

Uzorak na mačjoj njušci jedinstven je kao i otisak prstiju čovjeka. Mačke su idealni kućni ljubimci zbog činjenice mogu razumjeti ljudske emocije.