Postoje razne varijante kolača pod nazivom "dan i noć", a sve su naziv dobile zato što se radi o spoju svijetlog i tamnog sloja.

U nastavku pročitajte recept za najjednostavniju biskvitnu varijantu savršenu za nenajavljene goste.

SASTOJCI ZA KOLAČ:

- 4 jaja
- 25 dag brašna
- 15 dag šećera u prahu
- 10 dag maslaca
- 10 dag mljevenih oraha
- 2 velike kašike kakaa
- 2 velike kašike ruma
- pola praška za pecivo
- malo maslaca i krušne mrvice za tepsiju

PRIPREMA:

1. Na laganoj vatri rastopite maslac i pustite ga da se malo ohladi. Pripremite manju tepsiju za pečenje. Namažite je s malo maslaca i pospite krušnim mrvicama.

2. Razbijte jaja i u jednu posudu za miksanje odvojite žumance, a u drugu bjelance. Napravite šlag od bjelanaca i stavite ga u frižider dok pripremate smjesu. U posudu sa žumancima dodajte šećer i miksajte 2-3 minute dok se u potpunosti ne sjedine i postanu pjenasti. Zatim dodajte otopljen rashlađen maslac i sjedinite mikserom s ostatkom smjese.

3. Pomiješajte brašno s praškom za pecivo. Izvadite šlag iz frižidera i naizmjence dodajte malo brašna i kašiku šlaga te lagano ručno miješajte kuhačom dok ne potrošite sav šlag i brašno. Pola smjese odmah ulijte u tepsiju, poravnajte i stavite u pećnicu zagrijanu na 180 Celzijevih stepeni. U drugu polovinu smjese dodajte prosijan kakao, rum i orahe te pomiješajte.

4. Prvu polovinu pecite oko 10 minuta ili dok ne primjetite da se na vrhu stvorila čvršća korica. Tada ga izvadite, prelijte s ostatkom smjese te vratite u pećnicu na još 10-15 minuta. Kolač je gotov kada se potpuno odvoji od tepsije.