navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Muzički razgovor

Damir Galijašević: Sevdah sam volio oduvijek, a ko je najbolji harmonikaš u BiH, nemam odgovor

Art kuća sevdaha nedavno je proslavila 14. rođendan i tom prilikom je održan veliki koncert na kojem su nastupila čak 32 izvođača u pratnji orkestra koji je predvodio Damir Galijašević, bosanskohercegovački muzičar, kompozitor, aranžer i producent.

Objavljeno: 16.05.2022. u 08:01
get url
text

Kako ističe Galijašević na početku razgovora za Faktor, uvijek mu je posebna čast družiti se sa ljudima koji se bave sevdahom. Čast je i sarađivati sa njima, a kroz karijeru je radio i družio se sa onima koji više nisu među nama.

- To su Muhamed Mujkanović, Zehra Deović, Beba Selimović... Družio sam se i sarađivao i sa Vehidom Gunićem. Uvijek mi je drago spomenuti te ljude i sjetiti ih se jer nas je vezivala Art kuća sevdaha. To je 8. maj kada se svi okupimo i družimo, kada se srećemo jer se ne srećemo tako često. Ove godine smo željeli da to napravimo na otvorenom, kao što je bilo prethodnih godina, međutim zbog kiše smo ipak bili unutra. Bilo je lijepo i za pamćenje – kaže Damir Galijašević.

Galijašević je harmoniku prvi put uzeo u ruke sa 11 godina, a već četiri godine kasnije počinje njegova profesionalna muzička karijera. Iza njega je već 11 godina aktivnog rada.

- Art kuća sevdaha je veoma važna u mojoj karijeri, kao mjesto gdje sam puno naučio družeći se sa Sejom Pitićem, rahmetli Arifom Alajbegovićem i sa brojnim velikanima, muzičarima i pjevačima koji su mi pomogli da spoznam sevdalinski izvedbeni stil. Harmoniku sam počeo da sviram zbog sevdalinke. Sevdah sam volio oduvijek, od ranog djetinjstva, pa tako i rad rahmetli Omera Pobrića. Mi smo čak nekako i rodbinski povezani. Tešanj je mala sredina i svako je svakome neka familija. Omerova i moja porodica su stare tešanjske porodice. Bili smo i rodbina i kućni prijatelji sa Omerovom porodicom i moguće je da je i to u velikoj mjeri utjecalo na mene – nastavlja Damir.

{$galerijaFotografija}

Diplomirao je 2019. godine na Muzičkoj akademiji Univerziteta u Sarajevu, a magistrirao 2020. godine. Sada je stalno zaposlen kao član Narodnog orkestra Muzičke produkcije Radio-televizije Bosne i Hercegovine.

- Također sam i direktor i osnivač Fondacije Sevdah, koja 23. maja obilježava godišnjicu rada. Taj dan ćemo obilježiti različitim nizom aktivnosti. U toku dana radit ćemo "Sarajevske sevdalijske susrete", manifestaciju koju je tako imenovao kolega Damir Imamović, a njen osnovni cilj je susret svih koji se bave sevdahom. Puno nas ima i razbacani smo po organizacijama i udruženjima, ne samo u Sarajevu, već po cijeloj BiH. Željeli smo da imamo taj jedan dan godišnje kada ćemo se svi sresti, razmijeniti mišljenja, razgovarati o našim dosadašnjim istraživačkim dostignućima... – govori vrsni harmonikaš.

Sevdalinka se na našim prostorima, kako ističe, istražuje preko 100 godina i još nije dovoljno istražena. Ona je neiscrpno vrelo ljepote.

- Nema nas puno koji je istražujemo, ali nas ima puno koji je volimo i gajimo i njome se bavimo. Na manifestaciju obiležavanja godišnjice Fondacije Sevdah dolazi i nekadašnji muzički producent RTV Sarajeva Risto Svirkov, koji već 30-tak godina živi u Kumanovu, odakle je porijeklom, a on je svjedočio i producirao neke od najvažnijih sevdalinskih snimaka. Napravićemo razgovor sa njim i biće interesantno da čujemo šta će imati da nam kaže. Okosnica manifestacije je večernji koncert u Bosanskom kulturnom centru, na kojem ćemo se u repertoarskom smislu prisjetiti velikana Spase Beraka, čovjeka koji je bosansku muzičku tradiciju zadužio izuzetnim zapisima, aranžmanima, kompozicijama, i čovjeka čiju sam zbirku priredio i taj dan ona će biti promovirana. To je zbirka sa 101 pjesmom iz njegovog sevdalijskog opusa, a čiji izdavači su Bošnjačka zajednica kulture Preporod i Fondacija Sevdah. Karte za koncert po cijeni od 10 KM mogu kupiti na ulazu u BKC u poslovnici kupiKartu.ba, kao i u svim drugim poslovnicama i online putem, a svaki posjetilac s kupljenom ulaznicom dobit će CD najljepših sevdalinki uživo u izvedbi najboljih bh i regionalnih izvođača – kaže Galijašević.

Na pitanje ko je najbolji bh. harmonikaš, kaže da ne postoji odgovor.

- Zašto neko mora biti najbolji? Hajde da svako bude najbolji i vrhunski u onome što radi. BiH je puna darovitih ljudi u svim generacijama. Meni je, pak, žao što ih je malo iz moje generacije koji se bave bosanskim muzičkim stilom. Volio bih da nas u budućnosti bude više među mlađim generacijama. Neću spominjati imena među starijim jer je jako nezahvalno – kategoričan je Damir.

Njegov fokus rada, govori, nije estrada već sevdah i u tom smislu najviše radi sa Almom Subašić, Sejom Pitićem, Hasibom Agić, Zaninom Berbićem...

- To je plejada mladih i starih dokazanih i iskusnih kolega. Kada je riječ o svadbama i dernecima, možete me vidjeti isključivo sa Memnunom Muzaferijom i njegovom suprugom Nejlom. Mi smo i kumovi, ja sam im bio vjenčani kum. S razlogom smo često zajedno i privatno i poslovno. Kažu da pravimo dobar dernek – kaže Galijašević.

Damir je ljubav prema muzici naslijedio od majke Bernardete, koja je profesor muzike.

- Majka je bitno utjecala na moj muzički put. Otac Enes je diplomirani inžinjer mašinstva i ne bavi se muzikom, ali zna dobro da sluša, dok je moj stariji brat Malik doktor radiologije u austrijskom Innsbruck – govori harmonikaš na kraju razgovora.

0J4A9419.jpg
1 od 6
left-arrowright-arrow