navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Osunčana koža

Da što duže traje: Ove namirnice čuvaju preplanulu put

Preplanuli ten za mnoge, naročito mlađe osobe, i dalje je vrlo poželjan, uprkos trendu blijede puti kojeg promoviraju neke od holivudskih zvijezda porculanskog tena, poput Nicole Kidman.

Objavljeno: 29.06.2020. u 11:20
get url
text

Ali, kada se vratite sa odmora, najveći problem je – kako što duže održati osunčanu kožu.

Stručnjaci kažu kako će pomoći i adekvatna prehrana, pa savjetuju kako biste u svakodnevni jelovnik trebali uvrstiti namirnice koje stimuliraju stvaranje melanina.

Takve namirnice su:

Mrkva

Mrkva je na prvom mjestu. Ona sadrži najveću količinu beta karotena. Kako bi se on bolje apsorbirao, u sok od mrkve dodajte kašičicu ulja, mlijeka ili vrhnja. Čašu svježeg soka od mrkve dobro je popiti 20 minuta prije izlaganja suncu.

Jetrica

Uključite u prehranu meso, ribu, morske plodove, a posebno jetricu. Osim toga, riba i morski plodovi sadrže puno vitamina grupa B, A i E.

Banane

Banana je izvor mnogih korisnih vitamina i minerala. Mliječni koktel s mrkvom, bananom i mlijekom/jogurtom pomaže tijelu u proizvodnji melanina. Osim toga, to je dobar i zasitan međuobrok.

Kajsija

Baš kao i banane, kajsija je odličan izvor beta karotena, vitamina grupa B, C i A. U principu, bilo koje žuto-narandžasto voće ili povrće sadrži karoten.

Špinat

Špinat štiti kožu od štetnog ultraljubičastog zračenja i čuva preplanulost kože.

Dobro je znati: U postizanju i održavanju preplanulog tena i inače lijepe boje kože odmoći će vam alkohol, slana i dimljena hrana, čokolada, puno kafe, a to znači više od dvije šoljice na dan.