navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Odlazak gradske legende

Da nije pandemije koronavirusa, rokera Miću Roku danas bi ispratio cijeli Konjic

Konjičani su jučer sa velikom tugom primili vijest o smrti njihove gradske legende Miće Roke.

Objavljeno: 03.04.2020. u 10:18
get url
text

Ovaj 62-godišnjak decenijama je bio srce Konjica, a svi stanovnici ovog grada na Neretvi su ga voljeli. Mića Roka, kako su ga svi znali, zvao se Miroslav Bušalić, i bio je jedno od dvoje djece Leona i Anđe Bušalić.

- Da nije vrijeme korone, na Musalli, na kataličkom groblju danas bi se skupio cijeli Konjic da isprati svog rokera Miću Roku, konjičku legendu. Na tužnoj sahrani bit će samo njegova sestra Mira Bušalić-Lavica - kaže na početku razgovora Mirjana Kapetanović, književnica i majka naše rokerke Irine Kapetanović-Perduv.

Ističe da je Mića Roka bio živa enciklopedija prepuna podataka o rock zvijezdama, muzici, albumima, koncertima...

- Naši susreti su uvijek bili isti, petica pružena na pozdrav: "Đe si legendo", podijeljena koja sitna parica za pive, rokersko grlo ne smije biti suho, to se zna. Kada mi je jednom prilikom, davno je bilo, počeo pričati podatke o kultnim pjevačima, ostala sam bez teksta. Bio je veliko iznenađenje za mene, jer ko ga nije takvog upoznao, znao je samo površno Miću Roku koji pleše najbolje, i ima pravo da skače i sa pozornice kada su koncerti njemu omiljene muzike u gradu. Imitirali su ga mnogi, ali niko kao on nije znao napraviti taj "skok smrti" sa pozornice. Znam da je njegov život bio muzika i istinski je živio svoju ljubav. Sve teškoće i nevolje nećemo sada spominjati, a nije bilo tom vječnom dječaku lako živjeti u ovom i ovakvom svijetu. Eh, da ne bi muzike, rocka, kako bi ga on preživio – pita se Kapetanović.

Mirjana Kapetanović

Kako kaže, poznavala ga je od djetinjstva i uvijek je bio prava dobričina.

- Zbog njegove specifičnosti i dobrote svi su ga voljeli. Uvijek je u gradu bio prihvaćen kao maza, ustvari bio je najveća maza Konjica kroz decenije. Svima je pomagao oko sitnih poslova. Ako nešto treba istovariti ili slično, uvijek je bio na raspolaganju, a plata je bila jedna mala piva. Cijenili su ga rokeri iz cijelog regiona. Poznato je da je "Bijelo dugme" za albume vježbalo u Konjicu. I tako je Goran Bregović uvijek govorio: "Ako Mića Roka sa pozornice izvede 'skok smrti' kada čuje nove pjesme, album će biti odličan". Mića Roka je do savršenstva izvodio "skok smrti", koji je bio mješavina indijanskog plesa i nekog rock'n'rola iz njegove glave. Niko ga nije mogao prevariti kada je muzika u pitanju. Kada neki bend svira loše, on se popne na binu i kaže: "Silazi, veze ti nemaš", i publika pođe kućama. Mogla bi danima pričati o njemu i njegovim anegdotama. Za Miću je hip-hop bio ubijanje muzike. Kada se kupamo na Neretvi na plaži, Miću su često djeca znala zezati. Tako bi mu u šali dobacili: "Hip-hop je najbolji", a onda Roka krene na sred Neretve i počne da se davi. To je bio centralni događaj na plaži – prisjeća se konjička književnica.

Dinno Kasalo, majstor fotografije, za koju tvrdi da govori više od 1.000 riječi, reditelj brojnih dokumentarnih filmova i veliki zaljubljenik u prirodu, također je poznavao Miću Roka, za kojeg kaže da je bio posljednji Mohikanac.

- Mića Roka je furao svoj fazon od 70-ih godina. To je živio i nije preživio. Bio je i ostao stari roker - kazao je Dinno Kasalo koji je često i fotografisao ovu konjičku legendu.

Dinno Kasalo