navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Zdravlje

Da li znate koja je savršena kombinacija za imunitet

Cimet je jedan od najaromatičnijih začina, naročito omiljen tokom hladnih zimskih mjeseci.

Objavljeno: 05.12.2020. u 08:59
get url
text

Blagodeti koje čini za ljudski organizam su brojne, a u ishrani se može kombinirati na različite načine. On ne samo da daje odličan ukus hrani, već se u tradicionalnoj medicini koristi i za liječenje. 


U kombinaciji sa medom je naročito ljekovit, a vjeruje se da svakodnevno konzumiranje meda i cimeta može produžiti život.

Ovaj miks je dobar kod prehlada. Oni koji pate od uobičajene ili teške prehlade trebali bi uzimati jednu kašiku meda pomiješanu sa 1/4 kašičice cimeta u prahu jednom dnevno tokom tri dana. Na ovaj način ćete se riješiti hroničnog kašlja, prehlade i bolova u sinusima.


Med i cimet čine čuda za imunitet, a njihovo svakodnevno korištenje štiti tijelo od bakterija i virusa. Med sadrži različite vitamine i veliku količinu željeza, a stalna upotreba meda i cimeta jača bijela krvna zrnca koja se onda uspješnije bore protiv bakterija i virusa.


Ova ljekovita kombinacija je dobra i kod probavnih smetnji. Preporuka je da se cimet u prahu pomiješa s dvije kašike meda i pojede prije jela. Tako ćete moći svariti i najteža jela.


Oni koji imaju problema sa srcem i kardiovaskularnim sistemom pomoć mogu potražiti u medu i cimetu. Napravite smjesu od meda i cimeta u prahu i namažite na hljeb. Ovaj obrok možete jesti svakodnevno za doručak, a on smanjuje holesterol i spriječava srčani udar.


Također, redovna konzumacija ove kombinacije smanjuje gubitak daha i regulira otkucaje srca. Kod osoba starije dobi, arterije i vene gube fleksibilnost pa može doći do začepljenja, a kombinacija meda i cimeta će pozitivno utjecati na vene i arterije.