navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Najtraženiji artikl

Da li se maska može nositi više puta: Evo šta kaže dr. Hans Rechsteiner, hirurg u Burnett medicinskom centru

Ovih dana najtraženiji artikli u mnogim zemljama diljem svijeta - su maske i rukavice. Zbog ogromne potražnje, vlčada I nestašica za ovim proizvodima, pa se mnogi pitaju - mogu li se koristiti više puta.

Objavljeno: 07.04.2020. u 13:54
get url
text

Na svjetskom nivou, trenutno se najviše koriste dvije vrste maski, a obje su po svojoj namjeni jednokratne.

U pitanju su hirurške maske, čija je glavna namjena da onaj ko ih nosi spriječi raznošenje svojih virusa i bakterija (uglavnom ih koriste ljekari kako bi zaštitili pacijente, ali ih mogu koristiti i pacijenti kako bi minimalizirali mogućnost prenošenja svoje infekcije kašljanjem).

Druga vrsta su N95 maske, koje filtriraju 95 posto čestica iz zraka kako bi minimalizirali prodor virusa i bakterija kod onog ko ih nosi. Uglavnom ih nosi medicinsko osoblje koje njeguje zaražene osobe.

Oba tipa maski, i hirurške i N95 su jednokratne, upozorava dr. Hans Rechsteiner, hirurg u Burnett medicinskom centru za insider.com.

Postoje, kako Rechsteiner dalje navodi, i višekratne maske, ali uglavnom ih medicinsko osoblje ne koristi. Te, višekratne maske uglavnom su namijenjene onima koji rade sa opasnim supstancama ili onima koji su izloženi hemikalijama, poput vatrogasaca.

- Mislim da maske ne bi trebalo čistiti, dezinfikovati, pa ponovo koristiti, ali vidim da većina ljudi sada u nestašici radi – kaže Rechsteiner.

I Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) preporučuje da se maska baci kada primijetite da je postala vlažna i da se nakon toga ne koristi.

U normalnim okolnostima, medicinsko osoblje ove maske baca čim završe sa njegom inficiranog pacijenta.

Hirurške i N95 maske ne izgube svoja svojstva odjednom, niti imaju zvaničan rok trajanja. Ipak, njihova vlakna i lastekst kojim se pričvršćuju na lice vremenom se opuštaju, čime one gube na efikasnosti jer više ne prijanjaju čvrsto na lice.

Dr. Rechsteiner procjenjuje da maske nakon pet godina od proizvodnje više nisu za upotrebu iako su i takve bolja zaštita nego nikakva.

Sada, kada vlada nestašica maski, Američki centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) je objavio promjene pravila kako bi se maske nosile duže, ali na sigurniji način:

- Ako se maska već koristi više puta, neka je nosi samo jedna osoba.

- Produženo nošenje bolja je opcija od višekratnog korištenja. Dakle, sigurnije je i preporučljivije da masku koristite cijelu smjenu, ako ste u nestašici, nego da je tokom dana više puta skidate i vraćate. Maska će vas, između ostalog, spriječiti i da dodirujete lice.

- Kada je skinete, a planirate je opet koristiti, stavite je u nešto kroz šta će moći strujati zrak, poput papirne kese.