navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Posljednje istraživanje

Da li je maslinovo ulje zaista dobro za kožu?

Maslinovo ulje često se preporučuje u kuhinji kao zdravija verzija masnoće za ishranu.

Objavljeno: 26.09.2021. u 22:32
get url
text

No, mnogi ga vole koristiti i u njezi kože, kose i noktiju. Tako mnogi beauty proizvodi kao svoj najdjelotvorniji sastojak ističu upravo maslinovo ulje.

Ovo ulje je gusto i teško, te su prvi logični zaključci da će biti premasno i kao posljedica njegovog korištenja mogu nastati zapušene pore na licu ili čak upala. Dermatolozi su dali odgovor na pitanje da li ovaj omiljeni sastojak za kuhanje može biti jednako koristan kada je u pitanju njega lica.

Kako pojašnjavaju, uprkos mogućem negativnom utjecaju na pore, maslinovo ulje ima svoje prednosti. Prirodno je bogato skvalenom, uljem koje oponaša prirodni sebum kože, te kožnu barijeru ostavlja posebno glatkom i mekom. Također, bogato je antioksidantima koji nam pomažu u borbi sa lošim spoljašnjim utjecajima na kožu.

S druge strane, na tržištu postoji mnogo drugih proizvoda koji su efikasniji u hidrataciji i zadržavanju vlažnosti lica, a koji su namijenjeni baš za korištenje na koži.

- Ljudsko tijelo ima žlijezde koje već proizvode prirodna ulja na koži. Vašem licu zaista nije potreban dodatni skvalen ili barem ne u toliko malim količinama koje biste pronašli u maslinovom ulju - pojašnjava dermatolog dr. Mona Gohara, pomoćnica kliničkog profesora na Univerzitetu Yale.