navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Istraživanje

Da li djeca koja su rođena tokom "lockdowna" imaju veće šanse da budu podložna alergijama?

Tim stručnjaka provodi studiju kako bi utvrdio da li će bebe koje su rođene za vrijeme "lockdowna" vjerovatnije razviti alergije.

Objavljeno: 17.08.2020. u 13:50
get url
text

Studiju provode naučnici sa Odjela za pedijatriju na Royal College of Surgeons Ireland (RCSI) i naučnici klinike iz dječije bolnce u Temple Streetu u Dublinu u Irskoj.

Oni će procijeniti da li niža stopa virusnih infekcija i poboljšana kvaliteta zraka, što su mnogi iskusili tokom zatvaranja, mogu djeci koja su rođena u porodicama koje se socijalno distanciraju i u samoizolaciji su, utjecati na to da će razviti neka alergijska stanja.

U studiju će biti uključeno 1.000 beba koje su rođene u Irskoj između marta i maja 2020. godine, piše Independent.

Jonathan Hourihane, profesor pedijatrije na Univerzitetu medicine i zdravstvenih nauka RCSI i voditelj studije, objasnio je kako je lockdown pružio timu istraživača "jedinstvenu naučnu priliku" da sprovedu istraživanje.

- Zatvaranje predstavlja jedinstvenu naučnu priliku da se ispita rano porijeklo često doživotnih bolesti, koje predstvaljaju veliko zdravstveno i socijalno opterećenje u Irskoj i drugim razvijenm zemljama - kazao je.

Dodao je da se, kada se beba rodi, njen imunološki sistem "ubrzo se suočava sa novim izazovima koje donosi život izvan maternice, uključujući borbu protiv infekcija i reagovanje na imunizaciju".

- Želimo vidjeti djecu kako se igraju na podu, prljaju se i izlažu drugim ljudima u različitim okruženjima - rekao je profesor, te dodao:

- Ishod toga je obično jači imunološki sistem, povezan sa zdravom populacijom dobrih bakterija, zvanih mikrobiomi.

Profesor Hourihane napomenuo je da lockdown, koji je uspostavljen u Irskoj, "djeluje kao da je smanjio količinu drugih virusnih infekcija, koje obično kruže zajednicom".

- Vidjeli smo manje od polovine uobičajenog broja djece na pedijatrijskim odjeljenjima hitne pomoći, a stope drugih vriusa koji zahtvataju gornje disajne puteve tokom kasnog proljeća činile su se mnogo nižim nego inače u to vrijeme - izjavio je.