navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Turska

Civilizacijska kolijevka Erzurum: Ledena bajka u kojoj će vam mještani ugrijati srce

Prva asocijacija na Tursku, većini Bosanaca i Hercegovaca, je ljetni odmor - sunce, palme i lijepo vrijeme. Ali, ova nevjerovatna zemlja, specifičnog geografskog položaja na dva kontinenta (Evropa i Azija), čije obale zapljuskuje nekoliko mora (Crno, Mediteransko, Egejsko), osim što je kolijevka civilizacije i prirodnih ljepota pred kojim nestaje daha, ima vrlo razvijen i zimski turizam.

Objavljeno: 30.01.2022. u 20:10
get url
text

Jedna od najpopularnijih zimskih destinacija, koju biste trebali posjetiti, nalazi se na istoku Turske, 1300 kilometara od Istanbula – grad Erzurum. Pod snijegom je 150 dana godišnje (osam mjeseci zime), smatra se jednim od najhladnijih gradova, a impozantni planinski masiv Palandöken - sedam kilometara južno od centra, prava je ledena bajka kojoj neće odoliti ni najveći zimomrzci.

Jer, srdačnost stanovnika Erzuruma, rastopit će i ugrijati i najledenija srca čak i na 3271 m nadmorske visine. Za svaki slučaj, na svakom koraku, dobit ćete turskog čaja u izobilju, i običaj da vam svako malo donesu jednu šoljicu, koji vas je možda uz obalu mora, pod palmom, na ugodnih +40 nervirao, ovdje, u ledenom kraljevstvu Erzuruma itekako će vam prijati. A tražit ćete i repete. Zapravo, tek tu ćete shvatiti maratonsko ispijanje ovog toplog napitka, što će vam pružiti i osjećaj kao da ste kod kuće.

 

A osim uživanja u snježnim radostima, ako ste ljubitelji historije, onda budite spremni da prošetate gradom koji s pravom možemo nazvati muzej na otvorenom. A evo i zašto...

Kako je grad dobio ime?

Erzurum je glavni grad istoimene i najveće pokrajine u istočnoj Anadoliji. Identificiran po dvoglavom orlu Seldžučkog (Saltuk) carstva i Medresi sa dvije minare (Çifte Minareli Medrese) Erzurum je jedan od najviših gradova na svijetu sa nadmorskom visinom od 1.950 m.

Historija grada seže do 4000 godina prije Krista, zapravo prvo ime Erzuruma bilo je Teodosiopolis - nazvano po rimskom kralju Theodosiusu II. Grad je osnovan oko 415. godine p.n.e. kada su Bizantijci osvojili ovo područje. Arapi su ovaj grad zvali Kalikala, po "Kali", ženi važnog jermenskog kralja. Seldžuci su grad zvali Erzen, ali pošto je postojao još jedan grad istog imena, jednostavno su dodali završetak "rum". Ovaj završetak znači da je ovaj grad bio na području rimskih ili bizantijskih zemalja. Tako se ime promijenilo iz Erzen al-rum u Erzurum.

{$galerijaFotografija}

Kroz njega su prošle mnoge civilizacije. Erzurum su zauzeli i njim vladali mnogi različiti narodi poput Hurija, Urarta, Kimera, Skita, Medijana, Perzijanaca, Parta, Rimljana, Bizanta, Sasanida, Arapa, Seldžuka, Mongola, Ilhanida, Safavida i, naravno, Turaka.

Osmanlije su zauzele grad tek 1514. i vladale su sve do osnivanja moderne Republike Turske od strane Mustafe Kemala Atatürka 1923. godine. Na popis vladara mogu se dodati i neke velike historijske ličnosti poput Aleksandra Velikog i Tamerlana.

Erzurum je bio važan tranzit na putu svile, a smatra se ključnim mjestom ostvarivanja turske nezavisnosti. Nazivaju ga još i Grad "Dadaşlara", što u prevodu znači "hrabri ljudi". Njegovi historijski spomenici, zimski sportski centri, prirodne ljepote i kuhinje pružaju fascinantan odmor uz putovanje kroz vrijeme.

Putovanje kroz vrijeme

Dvorac Erzurum iz 4. stoljeća jedan je od najupečatljivijih objekata u centru grada. Izgradio ga je bizantijski car Theodosius II. Dolaskom Seldžuka, dvorac dobija džamiju i minaret u 12. stoljeću. Dvorac Erzurum bio je ozbiljno devastiran u gotovo svakom periodu osvajanja, ali su ga novi vladari svaki put obnavljali. Jedna od posljednjih faza obnove odigrala se u 16. stoljeću od strane osmanskog sultana Sulejmana Veličanstvenog, a potom i Mahmuta II. Minaret je 1848. godine pretvoren u sahat - kulu.

 

U blizini je Çifte Minareli Medrese, impozantni seldžutski arhitektonski spomenik iz 13. stoljeća, koji objedinjuje mnoge stilove, jer su u njenom nastajanju učestvovali pripadnici različitih nacionalnosti. Prvenstveno je služila za vjersko obrazovanje, ali i za opšte. Bila je popularna za izučavanje u oblastima astronomije i matematike, a danas su njene učionice čuvari vrijednih eksponata koji svjedoče o bogatoj prošlosti.

 

Tu je i Velika (Ulu) džamija iz 12. stoljeća, koju je izgradila Saltuk porodica, zatim tri grobnice iz 12. i 14. stoljeća. Najstarija je mjesto vječnog počinka Emira Saltuka, a druge dvije pripadaju članovima porodice Ilkhanate.

 

Na glavnom trgu nalazi se Lala Mustafa Pasha džamija koja je izgrađena 1562. godine i prva je iz vremena vladavine Osmanskog carstva ovim područjem, koju je projektovao Mimar Sinan. Yakutiye medresa još je jedan historijski ukras Erzuruma iz 14. stoljeća, čija unutrašnjost, također obiluje brojnim eksponatima – svjedocima bogate prošlosti. Medresa služi kao Muzej islamske umjetnosti i etnografije od 1994. godine.

 

Kao i svaki drugi grad u Turskoj, tako i Erzurum ima svoj trgovački centar (Rustem Pasa Caravansary) u čijoj unutrašnjosti su prodavnice nakita, među kojim je najpopularniji napravljen od obsidiana i oltu kamena, za koji mještani vjeruju da posjeduje iscjeliteljske moći.

Također, impresivna crkva Öşvank i Manastir iz 10. stoljeća u okrugu Uzundere, i Crkva Djevice Marije u Tortum distriktu spada među važne historijske spomenike Erzurum regije.

 

Iako je jasno da je Erzurum grad bogatog kulturnog naslijeđa i mjesto kojim su prošle brojne civiizacije, njegovi stanovnici njeguju tradiciju islama. Danas je to moderan univerzitetski grad koji raširenih ruku dočekuje svoje goste bez obzira na nacionalnu i vjersku pripadnost.

Erzurum nesmijete napustiti bez da probate najpoznatije jelo ovog kraja - Cağ kebabı. U restoranima ćete sami "motati" ovu mesnu poslasticu, a ako ostane mjesta, baklava sa pistacijama, odličan je izbor da se s osmijehom vratite kući.

 

Erzurum - 28.01.2022.
1 od 74
left-arrowright-arrow