Ako ne možete odlučiti koji luk izabrati, evo nekoliko informacija koje bi vam mogle pomoći da donesete odluku.

Šta se ustvari događa kada jedemo crveni luk? Izdvojili smo nekoliko stvari, dobrih i loših, koje se odnose na konzumiranje luka. Evo što trebate znati prije nego što ga narežete i poslužite.

Možete potaknuti gastritis

Jeste li ikada osjetili da u jelu ima previše luka i odmah nakon obora osjetili da vam se kiselina iz želuca vraća u jednjak? Nažalost crveni luk može potaknuti ovu pojavu – kada se kiselina iz želuca vraća u jednjak i tako uzrokuje osjećaj pečenja.

Ako inače imate problema s gastritisom, najpametnije bi bilo da izbjegavate ovu namirnicu u potpunosti. Uz luk, isto mogu uzrokovati i ljuta hrana, citrusno voće, alkohol i paradajz.

Možda ima antibakterijska svojstva

Dovoljno je dokaza koji ukazuju na to da luk ima antibakterijska svojstva, a neka istraživanja ukazuju kako ima moć da se bori protiv opasnih bakterija, što uključuje i E-coli.
Jedna studija pokazala je da jedna komponenta luka, koja se naziva kvercetin, može spriječiti razvoj bakterije Helikobakter pilori koja se povezuje s čirevima na želucu.

Može potaknuti simptome iritabilnog crijeva

Sindrom iritabilnog crijeva je poremećaj koji utječe na veliko crijevo, izaziva grčeve, bol u trbuhu, nadutost, plinove, proljev i zatvor.

Prema istraživanju objavljenom u magazinu "Journal of Family Medicine and Primary Care", luk je samo jedna od namirnica koja može potaknuti simptome. Bijeli luk i kafa također su povezani s ovim simptomima.

Mogu pomoći pri kontroli šećera u krvi

Redovnom konzumacijom crvenog luka možete pridonijeti kontroli šećera u krvi, a to je posebno važno za osobe koje imaju dijabetes tip 2.

Samo male količine luka pojedene u danu mogu smanjiti nivo šećera u krvi za oko 40ml/dl nakon četiri sata kod osoba koje imaju dijabetes tip 2.

Postoje i dokazi koji kažu kako kvercetin, sastojak koji se nalazi u luku, može uz ćelije u tankom crijevu, štitnjači i jetri učestvovati u kontroli i regulaciji šećera u krvi.