navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Supermodel i glumica

Carmen Dell'Orefice: Jedini aktivni model stariji od 80 godina

Carmen Dell'Orefice, američki supermodel i glumica italijansko-mađarskih korijena, sa svojih 88 godina je najstariji aktivni model na svijetu.  

Objavljeno: 25.03.2020. u 15:07
get url
text

Ova rođena Njujorčanka jedinstvene ljepote i stila sa 14 godina je pozirala Salvadoru Daliju, a na naslovnici magazina "Vogue" prvi put se pojavila sa 15 godina, i od tada se bavi modelingom.

Ljepotica koja ruši sve stereotipe i danas oduševljava modni svijet svojom srebrenom kosom i očima boje lješnjaka. Rođena je u braku balerine i muzičara. Njena porodica je živjela izuzetno teško, a uz to brak njenih roditelja je bio nestabilan, zbog čega je Carmen veći dio djetinjstva provela u udomiteljskim porodicama ili kod rođaka, dok su trajale trzavice između roditelja. Nakon njihovog konačnog razvoda je pripala majci. Želeći da njena kćerka pođe njenim stopama, majka je upisuje na balet.

Majka joj je bila izuzetno zahtjevna žena i od nje je tražila savršenstvo. U mladosti je Dell'Orefice smatrala da je ružna, jer je bila neobično visoka i mršava, a dječaci se nisu zanimali za nju.

Kako je reumatizam stao na put njenim snovima da postane uspješna balerina, sa samo 13 godina je započela karijeru modela. Nakon prve naslovnice za "Vogue" nije joj se dopala ta fotografija. Kako se prisjetila, jednog dana je izašla iz autobusa i na jednom kiosku vidjela naslovnicu modne Biblije i svoju dječačku frizuru, te umalo zaplakala.

Iako je radila kao manekenka nije stekla veliko bogatstvo. Ponekad nije imala dovoljno novca ni za hranu. Vremenom je njena zarada porasla na 25 dolara na sat, no Carmen je morala da štedi svaki dolar. Težak život uz samohranu majku, u kojem je oskudijevala u mnogim stvarima naučio ju je da cijeni svaki dolar, ali i život.

Iako je uvriježen stereotip da je starost prepreka za posao supermodela, Carmen to opovrgava. Ona je pustila kosu da joj prirodno sijedi, dok nijednom nije podlegla plastičnoj operaciji. Uskoro će objaviti knjigu pod naslovom "Biti lijep: tajne i trikovi koje sam naučila tokom 40 godina radeći kao model".