navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Saopćeni i uslovi

California popušta mjere i otvara Disneyland

California je u petak objavila da popušta svoje zdravstvene mjere za spriječavanje širenja koronavirusa te da bi se Disneyland i drugi zabavni parkovi, kao i stadioni na otvorenom, mogli početi ponovo otvarati od 1. aprila ako se ispune određeni uslovi.

Objavljeno: 06.03.2021. u 08:58
get url
text
Disneyland

Ova je odluka uslijedila nakon intenzivnog pritiska operatera zabavnih parkova, ali i zbog brzog pada slučajeva koronavirusa u državi, teško pogođenoj epidemijom tokom zime.

- Zahvaljujući ovim poboljšanjima, California može sigurno i postepeno početi otvarati određene aktivnosti, posebno one koje se odvijaju na otvorenom i gdje je moguće nošenje maski - rekao je Mark Ghaly iz kalifornijskog ureda za zdravstvo.

Zabavni parkovi moći će se otvoriti od 1. aprila ako se područje u kojem se nalaze više ne svrstava u takozvanu ljubičastu zonu, koja predstavlja najviši nivo rizika prema kalifornijskim kriterijima. Orange County, u kojem se nalazi Disneyland, i Los Angeles, gdje se nalazi Universal Studios, i dalje su klasificirani kao "ljubičasti", ali bi mogli postati crveni u roku od nekoliko sedmica.

Kada budu progašeni "crvenom zonom" moći će primiti 15 odsto od uobičajenog kapaciteta, a samo će stanovnici Californije moći odmah imati pristup tim parkovima.

Stadioni na otvorenom i druge otvorene građevine moći će otvoriti svoja vrata za sportska takmičenja ili koncerte od 1. aprila, bez obzira na lokaciju.

Dopušteni broj posjetilaca, opet ograničen na stanovnike Californije, pak će zavisiti od nivoa rizika povezanog s COVID-19. U ljubičastoj zoni bit će dopušteno samo 100 gledaoca, 20 posto u "crvenoj" zoni i 33 posto u "narančastoj".

Disneyland i drugi glavni kalifornijski tematski parkovi zatvoreni su od sredine marta 2020. zbog pandemije koronavirusa.

Disneyland, koji se nalazi u Anaheimu, drugi je najposjećeniji tematski park na svijetu, iza Disney Worlda u Orlandu (Florida), koji je s ograničenim kapacitetom bio otvoren u julu prošle godine. Ostali Disneyevi parkovi također su nastavili svoje aktivnosti u Aziji ili u predgrađu Pariza.