navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Izuzetno zdrava

Buranija je savršena za regulisanje nivoa šećera i holesterola u krvi

Buranija je povrće porijeklom iz Meksika, koje se koristi u gotovo svim zemljama svijeta. Zahvaljujući biološkim i ljekovitim svojstvima našla je zavidno mjesto na trpezi.

Objavljeno: 09.08.2022. u 19:16
get url
text
Buranija

Zbog specifičnog sastava ova mahunarka predstavlja savršenu namirnicu za regulisanje nivoa šećera i holesterola u krvi. Istraživanja su pokazala da svakodnevno konzumiranje buranije može da pomogne u snižavanju holesterola za 20 posto

Povoljno djeluje na rad srca 

Ovo povrće sadrži specifičnu neesencijalnu aminokiselinu arginin, koji djeluje slično insulinu i pomaže snižavanju nivoa šećera u krvi.

S druge strane, zahvaljujući značajnoj količini kalijuma, buranija djeluje kao blagi diuretik, reguliše krvni pritisak, povoljno djeluje na rad srca i pomaže izbacivanju štetnih materija iz organizma. Utiče i na sniženje nivoa mokraćne kisjeline, zbog čega je dobra za sve koji imaju problema sa gihtom.

Buranija povoljno djeluje i kada je reč o anemiji, bolestima zuba, bronhitisu, depresiji, ekcemima. Djelotvornom se pokazala i kod impotencije, neplodnosti, krvarenja iz nosa, nesanice, osteoporoze, otvorenih rana i prijeloma.

Naročito je treba konzumirati kod pada imuniteta, prehlade i gripa, stresa, hroničnog umora, raznih infekcija, sprečavanja bubrežnih bolesti.

Sadrži magnezij, željezo, kalijum 

Od svih sastojaka buranija sadrži najviše minerala kalijuma, kalcijuma, fosfora, magnezijuma i željeza. Kada je riječ o vitaminima ima provitamin A, kao i vitamine C, E i B grupe.

Sadrži i oligoelement bakar, bjelančevine, biljna vlakna, biljne masti, saponine, ugljene hidrate, folnu kiselinu...