Za pripremu tufahija potrebno vam je:
- osam jabuka srednje veličine, otprilike jedan i po kilogram
- 200 grama šećera
- 80 grama oraha
- jedno bjelance
- limun
- šlag krema
- litar vode
- dva vanilin šećera
Operite i ogulite jabuke, izdubite im sredinu, a koru sačuvajte. Jabuke stavite da kuhaju u proključalu vodu u koju ste prethodno dodali 50 grama šećera, 1 vanilin šećer i limunov sok.
Kuhane jabuke izvadite, a u istu vodu stavite preostali šećer i kore od jabuka. Kad sirup prokuha, procijedite ga i ostavite neka se ohladi.
Umutite bjelance, dodajte mljevene orahe i vanilin šećer i tom smjesom punite kuhane jabuke, te ih poredajte u tepsiju i pecite 15 minuta na 180 stepeni Celzijusa. Pečene jabuke izvadite i prelijte toplom agdom/sirupom.
Prije serviranja na tufahije stavite šlag i pospite mljevenim orasima.